Honza Vojtko v Diagnóze F o seznamování: Na začátku vztahu očekáváme symbiózu

4. únor 2016

Pořad Diagnóza F oslavil na začátku února 5. narozeniny. Jako dárek a poděkování za dosavadní přízeň posluchačů jsme na Facebooku Diagnózy F spustili „diagnostický“ videokanál. Po pilotním videu s terapeutem Honzou Vojtkem o falešném romantismu jsme zahájili čtyřdílný seriál o vztazích. Na každé video pak naváže rozhovor s Honzou, který se tématu věnuje podrobněji. První únorový týden patřil tématu seznamování a navazování vztahů.

„To, jak si hledáme partnery, souvisí velmi významně s našimi rodiči. Buď si hledáme někoho, kdo nám naši mámu nebo tátu připomíná, nebo naopak, kdo s nimi nemá vůbec nic společného, máme potřebu se vůči rodičům vymezit,“ říká Honza Vojtko v rozhovoru Diagnózy F.

Míst k seznámení je v dnešní době nepřeberné množství a sociální sítě už dávno nejsou seznamkou pro zoufalce. Seznamování na internetu má však mnohá úskalí, například to, že si virtuálního partnera můžete idealizovat a přibarvovat podle svých potřeb a očekávání, díky čemuž může být pak osobní setkání velkým zklamáním. Svou roli tam samozřejmě hraje i chemie – nejvíc nám voní ten, s kým jsme biologicky nejlépe kompatibilní, s nímž můžeme nejsnáze zplodit dítě. I k tomu ale potřebujeme osobní setkání.

 

Vztahová poradna terapeuta Honzy Vojtka pro Radio Wave: Podle čeho si vybíráme partnery? A co když mi partner nevoní a v...

Zveřejnil(a) Diagnóza F dne 4. únor 2016

Vliv na naše seznamování mají logicky i věk a dosavadní vztahové zkušenosti. „Věk samozřejmě ovlivňuje třeba i délku tzv. symbiotické fáze, tedy fáze růžových brýlí na začátku vztahu – s vyšším věkem a přibývajícími zkušenostmi už dříve poznáme, jestli nám ten člověk sedí, jestli jsme ochotni žít s jeho nedostatky,“ říká Honza Vojtko.

Jaké potíže nás mohou potkat na začátku vztahu? Proč je tak těžké si po delším období bez partnera najít někoho, kdo nám nebude „vadit“? A proč si nabíháme na stále stejné typy partnerů? O tom jsem si povídala s Honzou Vojtkem.

Na druhý díl seriálu o vztazích (o potížích, se kterými se potkáváme v průběhu vztahu) se můžete těšit první březnový týden ve vysílání Radia Wave a na Facebooku Diagnózy F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.