Nevěra a milenecké vztahy v Diagnóze F: Lidé chtějí dokonalé štěstí

3. září 2015

Nevěra není nový fenomén. Možná se na ni ale v posledních letech trochu jinak nahlíží. Morální hodnoty stále nahrávají monogamním vztahům, ovšem míra morálky, kterou přijímáme, je subjektivní.

Do poradenské praxe párového terapeuta Honzy Vojtka přicházejí v poslední době čím dál víc lidé s tím, že žijí v paralelních vztazích a nevědí si s tím rady. Nemluví o tom, že by si s někým jen tak užili, hovoří o regulérních vztazích a mnohdy si prostě neumějí vybrat, pro kterého partnera či partnerku se rozhodnout. Jeden partner jim dává to, co druhý ne, a naopak. Zatímco dřív si lidé uměli odříct potěšení s tím, že prostě nic není dokonalé, dnes jako by dokonalé štěstí vyžadovali. S rostoucím tlakem na neustálou a přehnanou individualizaci roste počet těch, kteří věří, že na dokonalé štěstí prostě mají nárok, a tak si jej prostě užijí, co na tom, že je to v rozporu s morálkou.

Zahleděnost do sebe a na vlastní štěstí dostává trhliny v okamžiku, kdy se paralelní vztahy provalí, nebo když se partneři rozhodnou mít děti. V druhém případě přestávají mít zodpovědnost pouze za sebe a nesou ji i za narozené děti. Ani v tu chvíli ale rozhodování nemusí být černobílé.

O mileneckých vztazích, o touze po dokonalém štěstí, o tom, proč lidé někdy neumějí nést následky svých činů, ale i o tom, že rozhodování v paralelních vztazích zdaleka nemusí končit jen tím, že jsou ve vztahu dva, byla Diagnóza F s Honzou Vojtkem. Poslechněte si záznam rozhovoru.

03464383.jpeg
autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.