Obsedantně kompulzivní porucha: 100x umyté ruce

5. září 2011

Lidé s obsedantně kompulzivní poruchou (OCD) mají nutkání opakovaně vykonávat určité činnosti či rituály, protože pokud to neudělají, jistě se stane něco hrozného. Asi polovina z nich trpí strachem ze špíny a infekce. Právě ten je vede k tomu, aby si několikrát za hodinu umyli ruce.

Jejich život je plný nutkavých myšlenek (obsesí) spojených s obavou. „Někomu se stane něco hrozného… Když se dotknu kliky, nakazím se HIV a pak nakazím své blízké… Nesmím pomyslet na číslo 4, což je den narozenin mého muže, protože by se mu mohlo stát něco zlého… Co když uhodím svou matku a ona upadne a rozbije si hlavu?... Co když své dítě vyhodím z okna?...“ Aby zahnali úzkost, která při nich vzniká, vykonají nějaký úkon nebo dokonce rituál (kompulzi), např. důkladně si umyjí ruce, nejdříve 7x bez mýdla a pak 7x mýdlem; spočítají všechny předměty v místnosti a ujistí se, že jsou na svém místě; v duchu si 300x zopakují, že vše dobře dopadne; všeho se dotknou nejprve levou rukou a pak pravou rukou…
Svými rituály tráví i několik hodin denně. Žít normální život je pak skoro nemožné…
Jak se žije lidem s obsedantně kompulzivní poruchou? Jak tato porucha vzniká a jaká je její léčba? O tom jsem si povídala s psychoterapeutem Romanem Peškem.

Mgr. Roman Pešek, psychoterapeut, člen České společnosti KBT, terapeut Psychosomatické kliniky, Praha, terapeut Asociace pomáhající lidem s autismem (APLA), výzkumník Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti při Úřadu vlády ČR.

02427016.jpeg

Literatura:
B. Pašková, J. Praško, H. Prašková: Obsedantně-kompulzivní poruchy a jak se jí bránit

Odkazy:
Mgr. Roman Pešek, psychoterapeut

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.