Poruchy chování: Všeho moc škodí

14. únor 2011

Hostem Diagnózy F byla klinická psycholožka, psychoterapeutka a manželská poradkyně, PhDr. Magdalena Frouzová. Témata byla tentokrát dvě – patologické hráčství a chorobné nakupování. V obou případech jde o poruchy chování, které mohou mít nedozírné dopady na lidský život.

Gambling je pro někoho touha po rychlých penězích, pro někoho možnost být in. A ve výsledku je jedno, jestli hrajete automaty v zaplivané herně nebo poker s celebritami v luxusním kasinu. Problém nastává ve chvíli, když zanedbáváte různé části svého života, ztrácíte sebekontrolu nad svým hraním, a když nehrajete, cítíte abstinenční příznaky. Hranice mezi hravým člověkem a patologickým hráčem bývá někdy velmi tenká. Stejně tenká může být i hranice mezi běžnou obměnou šatníku a chorobným nakupováním.

PhDr. Magdalena Frouzová
Klinická psycholožka (atestace), manželská a předmanželská poradkyně (od roku 1995), psychoterapeutka (od roku 1998), supervizorka (od roku 2003) a adiktoložka (od roku 2010). Vede nestátní ambulantní zdravotnické pracoviště Institut pro výzkum rodiny (IVR).

Odkazy:
Institut pro výzkum rodiny
Psychiatrická léčebna Opava, odd. léčby alkoholových a nealkoholových závislostí
Psychiatrická léčebna Bohnice
Dotazník na patologické hráčství
Drogový informační server: Co je a co není závislost
Karel Nešpor: Už jsem prohrál dost (příručka pro ty, kdo mají problém s hazardní hrou, kdo chtějí takovým lidem pomáhat, kdo chtějí problémům s hazardní hrou předcházet)

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.