Schizofrenie: Jiná realita

15. duben 2011

Schizofrenie je nemoc, která může potkat kohokoliv. Mezi její spouštěče patří často užívání marihuany. Mění vnímání reality, přináší vjemy, které s realitou často nemají nic společného, a stírá hranice mezi těmito dvěma světy. Být schizofrenik je stigma, se kterým se nežije lehko. Cesta k uzdravení je dlouhá a nelehká, přesto je.

O lidech, kteří trpí schizofrenií, se v médiích často mluví jako o nevypočitatelných bestiálních vrazích. I psychiatr Martin Jarolímek se ve své praxi setkal s mužem, který pod vlivem bludu zabil svou vlastní matku. Ovšem vedle tohoto případu je na světě stále ještě více těch vrahů, kteří schizofrenií netrpí, a přesto zabíjejí. Tuhle nálepku si proto lidé nemocní schizofrenií nezaslouží. Více o tom, jak vypadá jejich realita života, jak vypadá léčba a také, jak mluvit s člověkem, který žije v bludu, v rozhovoru s MUDr. Martinem Jarolímkem.


Prim. MUDr. Martin Jarolímek
Psychiatr a psychoterapeut, specializace: komplexní terapie schizofrenních psychóz. Primář Oddělení pro léčbu psychóz v Denním psychoterapeutickém sanatoriu Ondřejov. Zakladatel řady organizací, které pracují s duševně nemocnými lidmi (např. Fokus).

Publikace
Možný, P.: Když se řekne psychóza


Odkazy
Denní psychoterapeutické sanatorium, Ondřejov
Blog Martina Jarolímka
Green Doors, o.s.
Česká asociace pro psychické zdraví
Sympathea, o.p.s.
Baobab, o.s.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka