Sebevraždy ve stáří: Důležité je „nezabalit to“

9. říjen 2014

13 procent mužů starších 85 let ukončí svůj život sebevraždou. Jen o málo nižší je toto procento v nižších věkových kategoriích seniorů. Ženy takto alarmující statistiku nemají. Proč se senioři zabíjejí? O tom jsem si v Diagnóze F povídala s předsedou a ředitelem o. s. Život 90 Mgr. Janem Lormanem.

Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že největším problémem současných seniorů je jejich ekonomická situace, není tomu tak. Daleko větší část z nich pociťuje jako palčivější problém samotu, ztrátu pocitu, že je někdo potřebuje, a v důsledku toho ztrátu smyslu žití. Pokud je navíc omezena jejich soběstačnost a jsou v menší či větší míře odkázáni na pomoc svých blízkých, popř. nějakých jiných pečovatelů, přidá se k tomu všemu ještě pocit, že jsou na obtíž.

Ženy tyto strasti často zvládají lépe. Jsou zvyklé pečovat, snáz si hledají kamarádky, snáz přijmou to, že je pečováno o ně. Pro muže je však to, že se o ně musejí druzí starat, těžko přijatelné. Případná sebevražda je pak vlastně celkem logickým krokem.

03225876.jpeg

Občanské sdružení Život 90 poskytuje nejen sociální služby seniorům, ale je i svépomocnou organizací, která podporuje seniory v tom, aby byli aktivní, a oceňuje ty, kteří to nezabalili. Ocenění nejsou jen odměnou pro ty, kteří se snaží žít dobrý život i ve stáří, ale mohou být podle Jana Lormana i motivací pro ostatní, kteří váhají, zda má vůbec smysl ráno vstát, uvařit si kávu a vykročit vstříc novému dni. Dobré příklady táhnou…

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.