Speciál Diagnózy F o autismu: Ženy s Aspergerovým syndromem jsou tolerantnější

4. červen 2015

S Radkem jsem poprvé mluvila pár minut před vysíláním. Náš rozhovor pro Diagnózu F zprostředkovala ředitelka organizace APLA Magdalena Čáslavská, která se s ním zná. O autismu, resp. Aspergerově syndromu, kterým Radek trpí, jsem leccos přečetla, přesto (nebo právě proto) bylo pro mě naše setkání velmi intenzivním zážitkem.

Na vrátnici budovy Českého rozhlasu na mě čekal nenápadný muž drobnější postavy s plachým pohledem. Poměrně statečně udržel oční kontakt, čímž v první chvíli vyvrátil mýtus o tom, že lidé s poruchami autistického spektra nejsou očního kontaktu schopni. Zda šlo o přirozený mezilidský kontakt, nebo naučené gesto, o němž ví, že je ve společnosti běžné, popřípadě žádoucí, jsem se ho bohužel nezeptala. Ptala jsem se ho ale na řadu jiných věcí. Třeba na to, jak vyrůstal, kdy si začal všímat, že svět vidí trochu jinak než lidé kolem, a jak ho brali či berou jeho vrstevníci. Bylo pro mě příjemným zjištěním, že si už na základní škole dokázal najít přátele, kteří ho berou takového, jaký je, a s nimiž je v kontaktu do dneška. Nevím, možná jsem čekala, že jsou školáci povrchnější a plní předsudků.

Radek byl v rozhovoru poměrně stručný a velmi opatrný. V osobních tématech, jako jsou třeba partnerské vztahy, si své soukromí pečlivě střežil. Přesto prozradil, že se mu ve vztazích se ženami, které, podobně jako on, mají Aspergerův syndrom, daří lépe než se ženami bez něj. Mimo jiné proto, že jsou prý tolerantnější a také pravdomluvné. Pro lidi s Aspergerem je podle Radka velmi obtížné si vymýšlet věci, které nejsou pravda.

Radek má zajímavého koníčka – sleduje protialkoholní a protikuřácké zákony u nás a v zahraničí. Myslím, že kdybych mu dala v tomto tématu více prostoru, jistě by se vášnivě rozpovídal, ovšem to už by bylo na trochu jiný rozhovor. Tentokrát jsme si povídali o jeho životě s Aspergerovým syndromem.

Poslechněte si záznam rozhovoru.


Speciál Diagnózy F o životě s autismem tak pokračoval druhým dílem. Následovat bude rozhovor s Magdalenou Čáslavskou, ředitelkou APLA, o tom, jaké služby potřebují lidé s autismem a jejich blízcí, jaké úskalí tyto služby mají, a také o tom, jaké mají lidé s autismem možnosti pracovního uplatnění. Poslouchejte Diagnózu F opět ve čtvrtek 11. června 2015 po 17. hodině.

Odkaz:
www.apla.cz Asociace pomáhající lidem s autismem

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.