Tomáš Rektor v Diagnóze F: Největší vinu cítíme vůči sobě samotným

14. říjen 2016

Pocity viny zažívá v životě snad každý. Pokud se ve vztahu k autoritám prohřešíme proti nastaveným normám, zpravidla se dostaví pocity viny. Pokud se navíc prohřešíme proti našim vnitřním pravidlům a našemu vnitřnímu já, pak mohou být obzvlášť sžíravé.

Významným zdrojem naší viny je prožívání sexuality a agrese, resp. obojího v různých kombinacích. „Sexuální představy, prožívání sexuality, první menstruace, to jsou témata, která s sebou často nesou, zejména v období puberty a dospívání, pocity studu a viny,“ říká v rozhovoru Diagnózy F psychiatr a psychoterapeut Tomáš Rektor. Vinu, která pochází z agrese (ať už představování, či prožívání), někteří lidé více či méně vědomě převracejí do všeobjímající lásky k všemu živému na světě. „To může být případ některých militantních vegetariánů, kteří potřebují sebe i celý svět přesvědčit o své lásce ke všemu živému, a ve skutečnosti je to jejich skrytý pocit viny za nějakým způsobem prožívanou agresi,“ dodává Rektor.

Žít zcela bez viny není možné a vina má i svůj význam. Dává mantinely našemu jednání. Pokud bychom se neohlíželi na pocity viny, pak bychom nekrotili své touhy a zřejmě bychom se prohřešovali proti běžným společenským normám. Vina má i důležitý vývojový význam. „V procesu dospívání se snažíme své vině postavit, překonat ji a stát se tak dospělými jedinci,“ vysvětluje Rektor.

Poslechněte si Diagnózu F o vině.

Literatura: Lawrence H. Staples: Vina. Prométheovský úkol. Portál, 2016.

03331253.jpeg
autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.