Tomáš Rektor v Diagnóze F: Těžké deprese mohou končit sebevraždou

22. květen 2014

Od začátku roku už 13 vysoce postavených manažerů bankovního sektoru ukončilo svůj život sebevraždou. I v českých médiích se téma sebevražd objevuje poměrně často – lidé skáčou pod metro, pod vlaky, nechávají vybouchnout klidně celý dům, jen aby ukončili svůj život. Řada z nich má deprese.

Ačkoliv někdy náš „běžný“ smutek (například po partnerském rozchodu) může vykazovat některé znaky deprese, nejedná se o depresi. Ta je spojena i se změnami v mozku a je užitečné se věnovat její léčbě. Léčba deprese může mít podobu psychoterapie, farmakoterapie, ale i stále ještě kontroverzně znějících elektrošoků, fototerapie (terapie světlem) nebo magnetoterapie. Deprese se může v určitých obdobích života vracet. A někdy jsou její projevy tak závažné, že mohou vést i k sebevraždě.

O depresi, o tom, proč někteří lidé odmítají brát antidepresiva, jak je to s jejich nežádoucími účinky a zda je léčba deprese (nejen farmakologická) doživotní, jsem si povídala s psychiatrem Tomášem Rektorem.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.