Zakladatelka projektu Nevypusť duši v Diagnóze F: Od třinácti se léčím s depresí

27. leden 2017

Když bylo Marii Salomonové třináct let, začala si více než dřív všímat toho, že je dlouhodobě smutná, že jí mezi spolužáky není dobře, a uzavírala se ještě víc do sebe a k učení. Promluvila o tom se školní psycholožkou, začala chodit i k psychologovi. Její stav se ale neměnil. Zlepšení přinesla až návštěva psychiatra, který jí ve čtrnácti letech diagnostikoval depresi a napsal první antidepresiva. Do maturity stihla i hospitalizaci v psychiatrické nemocnici.

Do této chvíle je to vlastně úplně normální příběh. Samozřejmě bereme-li v potaz, že měla Marie vlastně na své cestě k duševnímu zdraví docela štěstí – její nemoc byla odhalena poměrně brzy a hospitalizována byla v Psychiatrické nemocnici Bohnice, kde tenkrát ještě sídlilo Psychiatrické centrum Praha, nyní Národní ústav duševního zdraví. Neobyčejným se její příběh stává v průběhu vysokoškolských studií v Anglii. „Tamní univerzita byla připravená nejen na studenty na vozíku, ale i třeba na lidi, kteří mají potíže s veřejnou prezentací. Daleko více se tam mluvilo o duševních nemocech, byla možnost využít programy různých spolků, které myslely právě na lidi se zvláštními potřebami,“ popisuje své zkušenosti ze studia neurověd v Nottinghamu. Někdy v té době začal jí a jejím kamarádkám v hlavě zrát nápad na projekt Nevypusť duši.

Projekt Nevypusť duši je dalším v řadě, který se snaží o destigmatizaci lidí s duševním onemocněním. Jednou z jeho aktivit jsou i workshopy pro studenty středních škol. „V pětihodinovém programu se snažíme s mladými lidmi mluvit o tom, co je to vlastně duševní zdraví, jak se o něj dá pečovat, vyprávíme příběh pacienta, což je v pilotní fázi projektu právě ten můj příběh,“ říká v rozhovoru Diagnózy F zakladatelka projektu Nevypusť duši Marie Salomonová. Žáci mají možnost se i ptát. Nejčastěji je zajímá, jak se na duševní nemoc přišlo a jaké to je v psychiatrické nemocnici.

Poslechněte si rozhovor s Marií Salomonovou, ve kterém mimo jiné zaznívá i sedm zásad zdravé psychohygieny. Kolik z nich dodržujete vy?

Odkaz:
www.nevypustdusi.cz

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.