Závislost na lásce v Diagnóze F: Zamilovávání je jako droga

1. říjen 2015

S terapeutem Honzou Vojtkem jsme předchozím rozhovorem o nevěře zahájili seriál věnovaný mezilidským vztahům, na který se můžete v Diagnóze těšit každý první čtvrtek v měsíci. Tentokrát jsme si povídali o závislosti na lásce.

Závislost na lásce může mít dvě základní podoby. Ta první je o tom, že jste svému partnerovi natolik oddaní, že zcela ztrácíte sami sebe a váš život se mění podle partnera. Jako byste byli vodou, která přijímá tvar podle nádoby, v níž je nalitá. Namátkovým pohledem do života lidí, kteří takto prožívají své partnerské vztahy, bychom mohli zahlédnout deprivace ve vztazích s rodiči, nízké sebehodnocení, strach ze samoty, potřebu, aby je někdo opečovával. V extrémní formě závislosti na lásce můžeme hovořit i o hraniční poruše osobnosti, která se může projevovat mimo jiné i tímto způsobem partnerské vazby.

Čtěte také

Druhou podobou závislosti na lásce je závislost na neustálém zamilovávání se. Ve stavu zamilovanosti je náš mozek pod vlivem chemických látek, které ale časem slábnou. Symbiotickou fázi vztahu by měla nahradit diferenciační, během níž sundáváme růžové brýle a vidíme partnera takového, jaký je. Když jej přijímáme a milujeme i s jeho chybami, už bychom mohli hovořit o lásce. Do této fáze se ale lidé závislí na chemii zamilovaných zpravidla nedostávají. Znovu a znovu loví další partnery, protože „tohle je přece ta pravá láska“.

I u těchto lidí bychom v anamnéze zřejmě dohledali nízké sebevědomí (ač to třeba na první pohled tak nevypadá) a jistou nezralost (nezávisle na reálném věku člověka). Poslechněte si Diagnózu F o závislosti na lásce.

Literatura:
Heinz-Peter Röhr: Závislé vztahy
Heinz-Peter Röhr: Hraniční porucha osobnosti
Heinz-Peter Röhr: Nedostatečný pocit vlastní hodnoty

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.