Brněnský Distrikt: Stuck in Cejl, potíže s územním plánem a efemérní jih

21. únor 2014

Územní plán není dětská omalovánka, Cejlu by pomohlo, kdyby v něm Brňané chtěli pobývat i jindy než o Ghettofestu, a v pustině za Zvonařkou vážou květiny bohyně z Rosické.

V brněnském Distriktu jsme mluvili s architektem Michalem Krištofem z dvojice Chybík+Krištof, která navrhla z kontejnerů složený český pavilon pro EXPO v Milánu. Řeč byla o potížích, které Brnu působí absence vize, městského plánování a bazírování na zastaralé formě územního plánu. Katarína Klamková, ředitelka Neziskovky roku IQ Roma servis, mluvila o tom jak se bydlí v brněnském bronxu, o mýtu zneužívání sociálních dávek a o tom, co by mohlo pomoct oblast resuscitovat.

03069325.jpeg

Řeč byla i skvělých fotkách normalizačního Brna od bývalého fotografa dnes už neexistujícího Brněnského večerníku Františka Kressy. Na závěr byla v Distriktu slyšet reportáž o mobilní zahradě, kde se pěstuje v pytlích, a květinářství Efemér, kde se váže z kytek vyrostlých mezi kolejemi brněnské městské divočiny Jižního centra. Její text i zvukový záznam najdete tady.

Spustit audio