Distrikt: Fanoušci továrních komínů a Ženy pražského veřejného prostoru

22. leden 2016

Do 19. století byly v horizontu české krajiny vidět jenom věže kostelů a katedrál. Potom je začaly doplňovat komíny. Zatímco kostelní věže zůstávají, komíny mizí. O postmoderní romantice lezení na komíny mluvil v Distriktu Martin Vonka z webu Fabriky.cz. O ženách pražského veřejného prostoru vznikl stejnojmenný web, který představila Milota Sidorová, a Michal Rachad Hromas z rubriky Ve vlastní šťávě popsal současnou českou agroturistiku a 3 místa, která jsou pro agroturisty top.

Přestože o starých továrnách a jejich využití pro kulturní centra se u nás v poslední době mluví víc než dřív, průmyslové stavby u nás padají k zemi téměř stejným tempem a spolu s nimi i jejich komíny. Martin Vonka mluvil o tom, jak se snaží komíny chránit fanouškovský spolek Svaz českých komínářů, zajímalo nás taky, jak se dá komín konvertovat, a to, jestli někde komíny vypadají jinak než v Čechách.

03558231.jpeg

„Na konferencích o architektuře a městech sedí samí muži v sakách,“ říká Milota Sidorová, krajinná architektka a propagátorka zájmu o veřejný prostor. „Na českých fakultách architektury je přitom od roku 2008 dokonce víc žen než mužů.“ Otázka, proč ženy nejsou nikde vidět a proč se s nimi v architektuře nepočítá, ji motivovala k založení projektu, který sdružuje ženy, jejichž profese souvisí s pražským veřejným prostorem. Webová stránka Women Public Space Prague už funguje, co všechno si Milota a tým WPS od projektu slibují, si poslechněte v druhé části pořadu.

Agroturistika je v kurzu, Michal Rachad Hromas v závěrečném Výběru Distriktu komentuje Mlsnou farmářku, Bláto a Sojku a spol. – trojici nejoblíbenějších českých farem, na které se jezdí.

Playlist:Grimes – Kill V. MaimPusha T – Crutches, Crosses, CasketsMiss Red – MurderMiss Red – LeggoGrimes – Flesh Without BloodSalem – TrapdoorWhite Stripes – Apple Blossom

Spustit audio