Distrikt: Gentrifikace Karlína a městská krajina v hiphopových textech

11. prosinec 2015

Karlín má poslední dobou nálepku nejprogresivnější pražské čtvrti, jeho nová identita se odvozuje od několika výškových firemních budov, které Karlín pasují na nové české byznys centrum. Zatím však zdaleka není jen distriktem office lidí, na mnoha místech je pořád vidět Karlín starých a ještě starších časů. Postupující gentrifikace čtvrť změnila jen částečně a vytvořila na jeho území překvapivý mix starého a nového, luxusního, obyčejného i staromódního. Ačkoliv se proměna Karlína většinou hodnotí pochvalně, zajímaly nás i odvrácené stránky místního vývoje. Výběr míst v Chicagu, Detroitu nebo New Yorku, která v rapových textech fungují jako metafory, připravila Mary C.

„Večer Karlín jako velkoměsto nevypadá,“ říká Petr Ryska z webu Praha neznámá. „Karlínský mix je jiný než ten západní, Kreuzberg a podobné čtvrti jsou hodně současné, v Karlíně vás boční ulička občas zavede o třicet let zpátky do socialismu.“ Podle sociálního geografa Martina Ouředníčka je Karlín typickým příkladem probíhající české gentrifikace.

03532048.jpeg

„Detroit je město, kde hiphopová scéna vznikla později, dřív vzhlíželi k New Yorku, který dlouho neakceptoval jiná města, dnes je na tom scéna dobře, ale město je v totálním úpadku. Třeba služby jsou v tak hrozném stavu, že je ve městě málo sanitek a ve spoustě čtvrtí chybí veřejné osvětlení,“ popisuje Mary C pozadí vzniku tracku Street Lights od Dannyho Browna. Její výběr amerických měst a míst uvnitř, o kterých vznikají rapové texty, začíná newyorskou Cross Bronx Expressway a přes Detroit a Spaghetti Junction v Atlantě se dostává až ke gangům dnešního Chicaga. „Pokud si někdo myslí, že USA je země zaslíbená, zaručeně poslouchá málo hip hopu,“ shrnuje Mary.

Playlist
Kendrick Lamar – How Much a Dollar Cost
The Bug feat. Miss Red – Dis Mi Army
The Bug feat. Miss Red – Mi Lost
The Bug – London Zoo
The Bug vs. Earth – Boa
Danny Brown – Street Lights
OutKast – Spaghetti Junction
Chance the Rapper – Get Better

03532052.jpeg
Spustit audio