Distrikt: Jak si ideální ulice představují děti a Města z jiného těsta

8. srpen 2014

Architektura se v České republice učí pouze jako obor na univerzitě. Hodiny zaměřené na architekturu, tvorbu měst a význam veřejných prostranství, ve kterých by se formou her učilo už od základní školy, by ale mohly vychovávat vzdělanější občanskou společnost, která se ochotně účastní veřejné debaty o tvorbě měst. Tvrdí to Česká komora architektů a organizace jako Architekti ve škole nebo Nadace Proměny. V druhé části Distriktu byla řeč o grantovém programu na zlepšování veřejného prostoru nazvaném Města z jiného těsta.

Memorandum České komory architektů, které vzniklo ve spolupráci s organizacemi Architekti ve
škole, Plzeň 2015, Nadace Proměny a ARCHIP navrhuje způsob, jak vzdělávání o architektuře do českých škol dostat. O tom, jak konkrétně se dá učit o městském prostředí nejen studenty základních a středních škol, ale už i děti ve školce, jsme mluvili s Kristýnou Starou, která je součástí platformy Architekti ve škole. Podle Kristýny jsou dětské představy o ideálních městech nejčastěji pohádkové a fantazy, intuitivně ale tvorbě měst rozumí. Nejsnáz se podle ní učí pokud se učební látka týká jejich lokálního prostředí, v dnešních osnovách ale důraz na lokální výchovu k občanství chybí. Podstatou budoucích rozhodnutí a zájmu o veřejné dění je podle platformy Architekti ve škole vztah k místu, který je třeba podporovat na všech úrovních vzdělávání. Rozhovor s jednou z organizátorek platformy, která se snaží problém neexistující české veřejné debaty o tvorbě měst řešit přímo u kořenů, si můžete poslechnout v první části Distriktu.

03184056.jpeg

Města z jiného těsta jsou grantovým programem Nadace Via, která letos ze svých vlastních prostředků rozděluje až do 9. září celkem 800 00 korun. „Ten, kdo žádá o grant, musí být ve svém návrhu velmi konkrétní,“ říká v druhé části pořadu Veronika Bröcknerová, která vysvětlila jak program na zlepšování veřejných prostranství ve městě funguje, jak vypadá dobrý projekt, a jak dosáhnout toho, aby byl udržitelný. Rozhovor nahraný na jednom z nejneoblíbenějších pražských veřejných prostranstvích před Hlavním nádražím je slyšet v druhé části pořadu.

Playlist
Spoon – Do You
Mapei – Don’t Wait
Spoon – Inside Out
Strokes – What Ever Happened
War On Drugs – Red Eyes
The Shins – Caring Is Creepy
Strokes – Is This It

Spustit audio