Distrikt: Jižák je město snů

15. říjen 2016

Název největšího českého sídliště funguje jako symbol všech stereotypů spojených se zdejšími paneláky. Městská část s osmdesáti tisíci obyvateli, kterou po revoluci přirovnal Václav Havel ke králikárně, měla původně vzniknout podle elaborátního plánu Jiřího Lasovského, na kterém kromě architektů pracovali i umělci, sociologové nebo psychologové. Každou část sídliště měla stavět jiná firma, používat se měly pro každou jiné technologie. Nakonec ale z plánu zbylo jen torzo a ještě po čtyřiceti letech působí Jižní město jako cosi nedokončeného. Zvláštní příběh sídliště rekonstruuje výstava nazvaná Jižní město: Od utopie k realitě, kterou jsme prošli s jejím architektem Pavlem Karousem. Druhá část pořadu tentokrát patřila Mary C a jejímu výběru míst, která ovlivnila dějiny populární hudby. Moderátorka Radia Wave, jejíž scénou je hip hop, se tentokrát nezaměřila na města, ale na jednotlivé domy.

Vznikl tu český rap a malovalo se tu první graffiti. Jižák inspiroval překvapivě velký počet umělců, vznikly tu podle Karouse nejlepší realizace ve veřejném prostoru (od Čestmíra Sušky a Jaroslava Róny), film Věry Chytilové Panelstory nebo obrazy Josefa Bolfa. Výstavě dominuje model paneláku, který zároveň funguje jako archiv Jižní města – stačí vzít za balkon a otevřete šuplík ukrývající soubor fotografií normalizačních bytů nebo materiály o grafickém designu v 70. letech. V Distriktu si můžete poslechnout záznam komentované procházky výstavou s jejím architektem Pavlem Karousem. Krátké textové shrnutí najdete tady.

03724324.jpeg

Rubriku Výběr tentokrát připravila Mary C. Řeč byla o první párty ve společenské místnosti domu na Sedgwick Avenue, kterou v 70 .letech svolala sestra tehdy ještě neznámého DJ, byl jím legendární Kool Herc. Kromě Sedgwick, která má být díky tehdejšímu večeru přejmenovaná na Hip hop Boulevard, se téma točilo okolo domu vizionáře Sun Ra a dřívější základny labelu Dischord. Textový záznam najdete tady, v úplnosti si Výběr Mary C poslechněte ve druhé části Distriktu, jehož záznam spustíte šipkou nahoře.

Playlist
Manželé – Jižák
Ecstasy Of Saint Theresa – mix Jižák
PSH – Jižní město
Jižní Pionýři – Hledáme lásku
Naše věc – To co jsme neni snem

Výběr Mary C
Don Letts – The Mexican - Babe Ruth
Sun Ra And His Astro Intergalactic Arkestra – Sea Of Sounds
Minor Threat – Straight Edge

03724142.jpeg
Spustit audio