Distrikt: Jón Gnarr na festivalu reSITE, diy KLUB v košické bytovce, plovoucí Most a jiné návrhy v knize Jak se dělá město

15. květen 2015

Bývalý starosta Reykjavíku i autor dnešní podoby newyorské Highline Michael Corner se chystají na pražský festival reSITE. O návrzích, jako je plovoucí město v Mostě nebo pražské hlavní nádraží jako vstupní brána do města, jsme mluvili s autory kolekce vizionářských nápadů Jak se dělá město. Slyšet bylo i o DIY kulturním centru KLUB vzniklém v obyčejné zástavbové bytovce v Košicích.

„Je to politik, který po cestě PĚŠKY do práce začne spontánně sbírat odpadky, vyfotí se u toho a dá to na Facebook,“ říká Milota Sidorová, jedna z organizátorek festivalu reSITE. Vysvětluje tak Gnarrovu jinakost jako hlavní věc, kterou zřejmě nejpopulárnější starosta na světě přinesl do debaty o městských politikách. Další host letošního reSITE je autorem proměny jednoho z nejoblíbenějších newyorských míst poslední doby, které vzniklo na kusu nepoužívané železnice vedoucí ve výšce nad ulicemi od West Side k Lower West Side Manhattan. Kolejový pás nechali podle návrhu Cornera zarůst a proměnit na městský divoký park. Úspěch měl nápad možná až příliš velký, každý rok se po Highline projde asi 5 milionů lidí. S Milotou Sidorovou jsme mluvili i o ženách pražského veřejného prostoru, které se snaží nalézat a propojovat. Architektura a urbanismus často budí dojem mužských povolání a to přesto, že v Praze je docela impozantní počet aktivních žen, jejichž práce je vidět, ony samy ale mnohdy ne.

03387019.jpeg

V Distriktu bylo už slyšet o Klinice, která na pražském Žižkově pořád funguje, o zaniklém squatu Cibulka nebo Živé vile, která se pokouší rozjet pravidelný program ve starém funkcionalistickém domě v Prachaticích. Dalším DIY centrem je KLUB ve slovenských Košicích, který vznikl v chátrající budově po domluvě s jejím majitelem. Na svém facebookovém profilu dal před nedávnem na vědomí: „KLUB je prostor, kde nikdo nemusí za nic platit. Všechny akce se budou organizovat za dobrovolné příspěvky, držte nám palce, přijďte se podívat a hlavně se snažte změnit svět, nikdo jiný to za vás neudělá.“ V Distriktu KLUB mluvil hlasem Jana Galíka.

03387045.jpeg

Celkem 8 variací architektonických řešení městských problémů v různých částech republiky ukazuje ve skvělém obrazovém materiálu i textovém popisu kniha Jana Šépky a Mirky Tůmové z Fakulty architektury ČVUT, na které pracovali se svými studenty. Svoji samostanou kapitolu tu má Most, pražské hlavní nádraží, Císařský ostrov, Milovice, Kadaň nebo věznice Jiřice. V duchu přesvědčení, že je třeba se seznamovat se specifickou situací každého konkrétního místa a nesnažit se naplňovat univerzální vizi dokonalého města, studenti promýšleli jak pražské hlavní nádraží provázat s okolím, fungování soběstačné věznice nebo propojení zástavby v Mostě s nedalekým jezerem.

Playlist:
Rae Sremmurd – No Type
Ratking – Snow Beach
Washed Out – Feel It All Around
Washed Out – Get Up
Barr – The Song Is The Single
Vince Staples – Señorita
Sharon Van Etten – Our Love

03387046.jpeg
Spustit audio