Distrikt: Metropolitní plán vymezuje mantinely. Pozdě, ale přece

22. srpen 2014

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy má za sebou úvodní kolo představování vznikajícího Metropolitního plánu, který má nahradit starý územní plán. Deset hlavních tezí plánu formuluje především záměr Prahu nerozšiřovat dál za hranice města, ale naopak zahušťovat a vyplňovat vnitřní periferie.

„Řada lidí si myslí, že územní plán je dokument, který tvrdí, co se má stát. Územní plán ale jen říká, co se stát může. Dává mantinely k tomu, že něco může v budoucnu nastat,“ vyvrací Adam Gebrian zjednodušenou interpretaci, podle které ve městě do několika let dojde k zahuštění a zmizení všech známých proluk, dvorků a nevyužitých plácků. „Obzvlášť v souvislosti s přebujelou železniční dopravou z 19. století se u nás uvnitř měst nachází obrovské rezervy, prostory kolem žižkovského vlakového nádraží, kolem nádraží Bubny, Smíchovského nádraží, nádraží Vyšehrad i kolem nádraží Holešovice. Tam je opravdu řada míst, se kterými bychom měli zacházet efektivněji, než to děláme teď.“

Existují obavy, že plán zahušťovat město povede k větší vstřícnosti k developerům, což naznačuje i nedávné snížení nutné hladiny světla v nových zástavbách. Samotná teze se dá ale naplňovat mnoha způsoby. „Obecně je to dobrý nápad, řada míst v Praze trpí zvláštní rozpadlostí, nedotvořeností, ale vzhledem k tomu, jak ta debata probíhá, bude záležet na tom, jak budou vypadat ty konkrétní návrhy,“ říká Jakub Bachtík z Klubu Za starou Prahu. „Jedna z tezí je taky péče o zelené prostory, což s tím může být trochu v rozporu. Ne každý se shodne na tom, jakým způsobem se ta území mají rozvíjet, jak hustě je zastavovat. Já bych třeba chtěl dbát na to, aby tam bylo dostatek volného prostoru – vnitrobloků, malých parků. Opravdu bude záležet na těch konkrétních návrzích v konkrétních oblastech, může se to i utrhnout z řetězu a přehušťovat.“ Podle Bachtíka je zveřejnění hlavních tezí velmi dobrým krokem, kterým autoři odkrývají karty a dávají všem možnost s nimi o městském plánu polemizovat. Některé formulace jsou ale podle něho vágní a stručné, což debatu limituje.

„Příprava plánu je několikaletý proces, obzvlášť plánu, který se snaží vymezit vůči tomu před ním. Jasně, mělo se to stát před 25 lety, ale nestalo, tak se to děje teď. Nedivím se netrpělivosti lidí, kteří říkají: ‚jak dlouho na tom ale už pracujete‘… Ale rozumím i tvůrcům, kteří říkají: ‚no ale my na to nemáme.‘ Bude velký krok, i pokud se shodneme na těch tezích, takže to, že jsou vágní, nevadí,“ říká Gebrian.

03192844.jpeg

Připomíná odlišnost Metropolitního plánu od dřívějšího způsobu, jak organizovat město. Nový druh plánu, který člení město do zón, je flexibilnější i srozumitelnější pro veřejnost než staré územní plány s jednotlivými barevnými ploškami, jejichž tvorbě nepředcházela celková vize a koncepce rozvoje města. Praktický otisk Metropolitního plánu na podobě města ale ovlivní několik dalších dokumentů, včetně strategického plánu a samozřejmě městského rozpočtu.

„Vždycky jsem si myslel, že představitelé města by měli přijít s rozumnou strategií, jak si představují vývoj toho města, na to získají svůj volební mandát a pak by měli najít způsob, jak zvýhodnit ty, kteří jsou ochotni na takovém plánu participovat,“ říká Adam Gebrian a Jakub Bachtík souhlasí. „Zdravý rozvoj města musí probíhat v koordinaci se soukromými investory a i pro člověka, který je developer, je dobré mít partnera, který má jasnou vizi a představu. Na základě toho dá developerovi jasné garance toho, že to místo bude využito, jak on si představuje. Pokud se tenhle dialog podaří vytvořit, bude to prospěšné pro všechny.“

02864728.jpeg

Víc k tématu si poslechněte v pořadu Distrikt.

Playlist
Spiritualized - Hey Jane
Fever Ray - When I Grow Up
CocoRosie- Terrible Angels
Chance The Rapper - Good Ass Intro
Chance The Rapper - Cocoa Butter Kisses
Beyoncé- Countdown
Run The Jewels - Blockbuster Night Part 1

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.