Distrikt: Mír a zdar i utečencům. Umění ve veřejném prostoru a integrace imigrantů

13. listopad 2015

Citát ze Starého zákona „Mír a zdar dalekému i blízkému“ zdobí synagogu na pražském Andělu. Na Den české státnosti k němu přibyl dovětek: „i utečencům“. Připevnila ho sem umělecká skupina Nová věčnost, která už v minulosti upozorňovala svými výstavami na současné politické otázky, třeba na boj s pražskými squattery. S Pavlem Karousem ze skupiny Nová věčnost jsme prošli prvním patrem Tančícího domu, kde momentálně vystavuje, kromě kousku na Andělu byla řeč i o výrobě urbanvozíků a solidaritě ve městě. Holandský urbanista Willem Kwekkeboom v Praze přednášel o tom, jak městskou politiku vůči developerům proměnily občanské protesty v 70. letech i divoké devadesátky, mluvili jsme s ním i o efektivních způsobech, jak revitalizovat čtvrti, ve kterých tvoří většinu obyvatel imigranti. Závěrečný výběr Matěje Schneidera měl téma městské aplikace.

„Bydlím kousek od Anděla, jezdím kolem toho a říkal jsem si, že je to krásný heslo. Je samozřejmě ze Starýho zákona, zahrnuje v sobě všeobecnou humanitu. Chtěl jsem ho doplnit, aby přálo zdar a mír nejenom tomu, co je daleko nebo blízko, ale i těm, kteří se k nám přesouvají,“ vysvětluje Karous. „Dostali jsme takovej sprejerskej zápal, po špičkách jsme se přiblížili s žebříkem a nalepili to tam, dávali jsme ale pozor, abychom nepoškodili fasádu synagogy.“

03513392.jpeg

„Ekonomická krize byla v určitém ohledu dar z nebes, z měst odešli velcí developeři, protože už se nedaly vydělat velké peníze, vystřídaly je malé firmy, které si hledí i místních komunit,“ říká v rozhovoru pro Radio Wave holandský expert na územní plánování a hlavní urbanista města Almere Willem Kwekkeboom. Do Prahy přijel na pozvání IPR a Aspen Institutu. Podílel se na revitalizaci několika zanedbaných čtvrtí, ve kterých mají domov z velké části imigranti, jedním z jeho zájmů je bydlení a územní plánování střední Evropy, o kterém vydal před několika lety knihu. Obě témata byla předmětem našeho rozhovoru.

03513390.jpeg

Třemi městskými aplikacemi komentovanými Matějem Schneidrem v jeho výběru jsou Waze, Nextdoor a Shosh.

Playlist
Stooges – I Wanna Be Your Dog
Joy Division – Disorder
Joy Division – Heart And Soul
Velvet Underground – Heroin
Peaches feat. Feist – I Mean Something
Grimes – Flesh Without Blood
Run the Jewels – Jeopardy
Travis Scott feat. Young Thug – Skyfall

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.