Distrikt: Nearchitektura v Praze a konkretisté v Hradci Králové

30. květen 2014

Ve třináctém Distriktu byla řeč o chybách v architektuře, nesmyslech ve veřejném prostoru Prahy, neexistenci galerií v Hradci a vyhrocené situaci kolem domu Ministerstva dopravy na Smetanově nábřeží, o který mají zájem pražské univerzity, ale dostane jej soukromník.

„Tohle je architektonický bestseller, LSD duhová koláž a vzorník všech fasádních barev, které existují, byl to asi záměr, jak na ten dům upozornit, celýmu tomu vévodí nápis nahoře na fasádě, kde se píše, že je to byznys,“ popisuje Arch Vader svůj oblíbený dům u stanice metra Budějovická. Kromě Budějovické vybral do svých top architektonických nesmyslů ještě bazén Šutka a polyfunkční budovu LINE na Vítězném náměstí. „Lidi u nás nesnášejí architekty, nevědí, k čemu jim jsou, jsou to pro ně kverulanti, architekta nepotřebujeme, to je nějaký umělec z Brna a ten to všechno jenom prodraží…,“ komentuje Vader český zvyk kupovat si domy na klíč. O sobě říká, že je architekt padouch, českou architekturu komentuje na facebookovém profilu Arch Wars.

03154616.jpeg

V Hradci Králové si před několika lety založil centrálu KK3 Klub konkretistů. Konkretisté mají v Hradci kořeny, umělecká skupina navazuje na původní hnutí vzniklé v 60. letech. Jana Vincencová a Štěpán Málek, kteří jsou hlavními postavami hradeckého umění, ročně organizují několik výstav, domovskou galerii ale v Hradci nemají. O tom, jak se ve městě, které tradičně získává ceny za místo přátelské rodině, podporuje umění, v Distriktu mluvila Jana Vincencová.

Před Ministerstvem dopravy demonstrovali studenti pražské FSV, FAMU a AMU, zvukový záznam z místa je slyšet v závěru třináctého Distriktu.

Playlist
Pusha T – Numbers On The Boards
Star Wars – Cantina
Star Wars – Song
Dva – Tatanc
Dva – Numie
Dva – France Trance
FKA Twigs – Hide
FKA Twigs – Water Me

Spustit audio