Distrikt: Photovoice na Černém Mostě a filmová architektura

9. říjen 2015

Na Černém Mostě vyzkoušeli metodu Photovoice, která se od 90. let používá v malých komunitách na periferiích – místní dostali jednorázové foťáky a fotili místa ve svém okolí. Vznikla kolekce obrazů sídliště, kterou tu vystavují na sušácích ve vnitroblocích. Druhým tématem Distriktu byly filmy – české My Street Films mají vítěze. Závěrečný výběr Ondřeje Lipenského měl téma filmová architektura.

Photovoice je analytická metoda, která kombinuje fotografii a grassroots akce, obyčejně se používá ve skupinách marginalizovaných při snahách posilovat komunitu, její zdraví a vzdělání. Výzkumníci pomocí Photovoice zjišťují, co si obyvatelé myslí o vlastních životních podmínkách a nadějích do budoucna. Je druhem komunitní terapie i prostorem pro konzultaci, způsobem, jak marginalizované zahrnout do rozhodování o jejich životním prostoru. Poprvé Photovoice použila Caroline Wang v provincii Yunnan v Číně, foťáky rozdala venkovským ženám, aby jejich obrázky a komentáře posloužily jako základ pro tvorbu místních politických strategií a sociálních programů. Nedávno vyzkoušeli Photovoice na Černém Mostě, foťáky tu rozdali dětem i dospělým a tento týden uspořádali vernisáž. Fotek jim přistálo přes 500, pár desítek z nich teď antropologické sdružení Anthropictures vystavuje na sušácích na prádlo v bloku tvořeném ulicí Vybíralova. V Distriktu mluvili o Photovoice a sídlišti Černý Most Lukáš Hanus a Michal Lehečka z Anthropictures i místní obyvatelé.

03509389.jpeg

Druhý ročník českých My Street Films vyhrál čtyřminutový film Petry Krejčové s názvem Stopovaná. Komentář jejího vítězného snímku i několika dalších oceněných v soutěži organizované filmovou mapou městského prostoru je slyšet v prostřední části Distriktu, podívat na film se můžete tady. Závěrečný výběr architekta Ondřeje Lipenského na téma filmová architektura připomíná Ridleyho Scotta, Jacquese Tatiho a taky momentálně opět v kinech promítaný Návrat do budoucnosti. Tipem Ondřeje na příští film zajímavý pro svůj design je další díl legendárního Blade Runnera, jehož režisér Denis Villeneuve je autorem několika filmů (Nepřítel nebo Zmizení), v nichž design a atmosféra hrají výraznou roli.

03509405.jpeg

Playlist
Mikal Cronin – Apathy
Kurt Vile – Pretty Pimpin
Kurt Vile – Society Is My Friend
Mikal Cronin – Change
Wilco – I Am Trying to Break Your Heart
Kelela – Rewind

Spustit audio