Distrikt: Praha potřebuje svoje stavební předpisy

26. srpen 2015

Stavební předpisy mají na budoucí vzhled města vliv v mnoha ohledech: bude se Praha rozrůstat do krajiny o další satelitní městečka a sklady? Bude přibývat billbordů a megabordů a vizuálního smogu, kterým je Praha už teď známá? Jak se město domluví s developery? Bude mít pro ně sadu jasných pravidel, nebo bude pokračovat chaos? O tom, co ovlivňují stavební předpisy, a momentální situaci ve městě mluvili publicista a architekt Adam Gebrian, historik architektury Richard Biegel, právník působící na Fakultě architektury ČVUT Jiří Plos nebo Kristýna Stará z platformy Architekti ve městě, která byla jednou z aktivních protestujících proti lednovému pozastavení předpisů. Nové zprávy má brněnský spolek Kulturou proti chátrání, v závěru pořadu je slyšet výběr měst, kde se nejlíp jezdí skateboardu od skejťáka/redaktora Miloše Hrocha.

Gebrian v rozhovoru zdůrazňoval nebezpečí, které plyne z novely stavebního zákona vzniklé v režii Ministerstva pro místní rozvoj. Novela chce Prahu stavět na roveň všem ostatním městům, požaduje, aby jí byla výsada vydávat své vlastní stavební předpisy odejmuta. Podle Gebriana by odejmutí práva uplatňovat vlastní stavební předpisy (které v různých formách ve městě fungují už 200 let) způsobilo městu velké problémy. „Nejen Praha, ale všechna větší česká města by měla mít vlastní stavební předpisy,“ říká Gebrian. S dalšími odborníky byla řeč o genezi Pražských stavebních předpisů, o tom, jak konkrétně by Prahu jejich ztráta mohla ovlivnit, a o jejich kontroverzní části, která upravuje problém vizuálního smogu.

Skupina Kulturou proti chátrání ani po roztržce s náměstkyní Liptákovou neupustila od záměru vybudovat v Brně autonomní a sociální centrum právě na Vlhké. A kdyby se to nepovedlo, existují další varianty.

03360575.jpeg

Závěrečný výběr tří nejlepších evropských míst ke skejtování od Miloše Hrocha má titul Malmö–Curych–Olomouc a doprovází ho i jeho osobní hudební výběr.

Playlist
Vulture – Micachu
Dean Blunt – Lush
The Streets – Sharp Darts
Method Man – Bring the Pain
Static Selekta feat. Joey Badass, Freddie Gibbs
Joanna Newsom – Sapokanikan
Angel Haze – A Tribe Called Red
Sonic Youth – 100%
Hanba – Je to naopak
Devo – Uncontrollable Urge

Spustit audio