Distrikt: Prázdné domy musíme umět zachránit

18. březen 2016

„Prázdný dům představuje pro svou lokalitu problém, přitahuje negativní sociální jevy a snižuje hodnotu okolních nemovitostí. Prázdný dům je zároveň nemorální, protože spousta lidí spí pod širým nebem nebo na ubytovnách za nehorázné poplatky. Zastavují se další plochy a přitom ve městech čekají na své využití prázdné nemovitosti. Nikdo netuší, kolik chátrajících domů se ve městech nachází, protože žádná databáze nevyužívaných objektů dosud neexistovala,“ dočtete se na webu Prázdné domy.

Za projektem stojí pražský pozorovatel a aktivista Petr Zeman, který začal facebookovým profilem Pražské vycházky, pokračoval záchranou skleněné plastiky na Vltavské a účastí ve skupině, díky které Praha nepřijde o Libeňský most. Prázdné domy momentálně evidují 821 prázdných objektů, podle Zemana by se mnoho z nich dalo využívat alespoň dočasně. „Měla by vzniknout společnost, která by se zabývala přímo využíváním prázdných budov,“ říká Zeman. Proti majitelům chátrajících budov by podle něho města měla tvrdě postupovat. „Když má někdo dům, měl by se o něj starat. Pokud by byla povinnost za zanedbávání svého majetku platit každý rok vyšší daň, tak by se firmám nevyplatilo dům držet do té doby, než mu prohnijí stropy a spadne. Třeba v Ústí nad Labem berou téma chátrajících domů úplně jinak než v Praze,“ dodává Zeman. „Tady máme prázdné domy, ale tam padají celé ulice.“

03592686.jpeg

V závěru pořadu můžete poslouchat výběr Jonáše Zbořila na téma pražské procházky. Začínající expert Radia Wave na fenomén poflakování se po městě vybral 3 pražská místa, kde je „něco, co nikde jinde není“.

Playlist:
CocoRosie – Lost Girls
Caribou – Odessa
M83 – Midnight City
Chairlift – Crying In Public
The Bug feat. Manga – Function
Rabit – Black Gates
Porches – Underwater

Spustit audio