Distrikt s Eposem 257. Proměny Prahy a kodaňské průkopnictví

23. červenec 2016

„Jak se město proměňuje, poznáš podle jeřábů na obzoru,“ říká se. Budoucí proměny Prahy a ostatních českých měst bude snad v následujících letech ovlivňovat změna myšlení, která se šíří z průkopnických měst, jako je Kodaň, a souvisí zejména s tím, že by se města neměla formovat ve prospěch aut, ale ve prospěch lidí. O současné Praze jsme tentokrát mluvili s jedním z Pražáků, který město zná z jiných úhlů než většina. Epos 257 je jako bývalý aktivní writer pořád zvyklý chodit občas kanály nebo areály, kam jiní nevkročí. Do městského prostoru už několikrát sám radikálně zasáhl. Je autorem mimo jiné projektu Urban Shoot Paintings, ve kterém speciálně sestrojenou zbraní ostřeloval náboji z barev politické billboardy.

„Nebyl to útok na konkrétní reklamy, ale na médium billboardu obecně,“ říká Epos 257. Billboardy mu posloužily jako plátno v městské krajině. Společně jsme se sešli na kopci nad areálem bývalé továrny Waltrovka, kde dnes Penta staví novou pražskou čtvrť, abychom se bavili o tom, kam se v Praze přelévá energie a proč nikdy nemůže být jako Berlín v 90. letech. V rozhovoru se vracíme i k jeho minidomku, který věnoval bezdomoveckému páru a postavil pod Barrandovský most. Před časem tenhle příběh zaznamenal společně s Markem Matvijou ve filmu Místa mezi místy, poslechnout si ho můžete v jednom ze starších vydání Distriktu.

03522313.jpeg

V závěru aktuálního dílu uslyšíte o současných tématech spojených s městy, o kterých se u nás nemluví prakticky vůbec – o přípravě českých měst na klimatické změny. V Containall začala putovní výstava Kodaňská řešení, která dál putuje do Břeclavi a ukazuje soubor kodaňských projektů a plánů do budoucna týkajících se větší úspornosti města, využívání smart technologií, cyklistiky a opatření, kterými Kodaň reaguje na přicházející změny klimatu. Podrobnosti doplňuje v rozhovoru zástupce dánského velvyslance Per Brixen, skepticismus nad tím, jak smart technologie chápou česká města, a také nad jejich zatím neexistujícími koncepcemi týkajícími se změn klimatu vyjádřil Jaroslav Martinek z Asociace měst pro cyklisty.

03289955.jpeg

Playlist:
Rustie – Slasherr
Wu-Tang Clan – Diesel
Vince Staples – Super
New Order – The Him
Son Lux – Easy
GZA – Crash Your Crew

Spustit audio