Distrikt: Školní zahrada jako zmenšený model světa a Příběh paneláku

5. září 2014

S proměnou tradičních školních zahrad na džungli, kde se dá lézt po stromech, stavět bunkry a štípat dřevo, pomohl mateřské školce v pražské Arabské program Nadace Proměny. O tom, co se mohou děti ve školce učit, o tom, že zahrada funguje jako zmenšený model světa, a o tom, jak školku podpírá místní komunita, je první část pořadu. Druhá zvuková stopa je z ulic Kladna, kde v blízkosti unikátních sídlišť z 50. a 60. let začala výstava Příběh paneláku.

Pražská školka v ulici Arabská kombinuje prvky alternativního školství s tradičním přístupem, má vlastní vzdělávací metody a klade důraz na to, aby se děti ve školce naučily budovat dobré sociální vztahy. Dává dohromady komunitu učitelů, dětí a rodičů, která si řadu věcí zvládne vytvořit svépomocí. Díky grantu Nadace Proměny ve školce tak vznikne zahrada, která jinde v Praze není. O tom, jak se učí ve školce v ulici Arabská, mluvila její ředitelka Irena Holemá a učitel David Dvořák, fungování komunity okomentovala autorka architektonického návrhu Martina Kárová a o fungování grantových programů Nadace Proměny mluvila Petra Hrubošová.

03206443.jpeg

Zprávu o tom, že každé sídliště je jiné a podle toho je potřeba k nim přistupovat, zakódovali tentokrát lidé z projektu Paneláci do výstavy s názvem Příběh paneláku. Na ulicích českých měst lidem v improvizovaném panelovém městečku ukazují příběhy místních sídlišť a připomínají, že mnohá z nich nejsou produktem bezejmenných plánovacích ústavů, ale často jsou dobrým příkladem práce respektovaných architektů. Právě kladenská Sítná nebo Rozdělov jsou příklady unikátních sídlišť ze 60. a 50. let, která jsou v případě Rozdělova maximálně fotogenická anebo – v případě Sítné – v nich můžete najít nečekaný gesamtkunstwerk v podobě klasicky vyzdobeného kulturního domu.

Playlist
Basenji – Heirloom
OutKast – Ms. Jackson
Chairlift – Wrong Opinion
St. Vincent – The Neighbors
TV On The Radio – Happy Idiot
Blur – The Universal
Ratking – So It Goes
Gorrilaz – Stylo

Spustit audio