Distrikt: Tepláková postmoderna v pražském metru a panelákové rovnostářství

29. květen 2015

O tom, proč nové zastávky pražského metra vypadají jako vzpomínka na 90. léta, mluvil v Distriktu kritik architektury Arch Vader z facebookového profilu Archwars a architekt Vít Máslo. Panelákové rovnostářství Československa jsme rozebírali s Kimberly Elman Zarecor, autorkou knihy Utváření socialistické modernity (Bydlení v Československu v letech 1945–1960). V centru Chebu padá starý klášter, který vypadá jako sen urban explorera, o jeho roli pro město mluvil Petr Oškera ze spolku na jeho záchranu.

„Nefunguje tady vůbec nic, v estetice, jednoduchosti ani koncepci,“ vypočítává architekt a autor Archwars, facebookové sbírky největších bizarností, které se v Česku staví. Podle Víta Másla je problém i v tom, že se u nás na metro hledí jen jako na běžnou dopravní stavbu. Na to, že prostory stanic metra a jejich vestibuly bývají oblíbenými městskými veřejnými prostory, se zapomíná. Do výběrů nejzajímavějších světových zastávek metra se tak dál mají šanci dostávat jen ty staré. Bořislavka nebo Petřiny se podle Arch Vadera dostanou maximálně do internetových memů vysmívajících se devadesátkové architektuře.

03399543.jpeg

„Technologie se vyvinula z prefabrikačních technologií, které používal pro svoji továrnu Baťa, zajímal se o ně, protože svoje továrny stavěl všude na světě i s městečky pro zaměstnance. Už ve 20. letech se ve Zlíně experimentovalo s technologiemi, které by umožnily dělat architekturu opakovatelnou,“ připomíná začátky českých paneláků Kimberly Elman Zarecor. Paneláky by se podle ní v Československu stavěly i kdyby se země ocitla na druhé straně železné opony. Narozdíl od jiných zemí východního bloku, kde se proti výstavbě prefabrikovaných domů protestovalo, v Československu k výstavbě sídlišť směřoval přirozený vývoj od meziválečné avantgardy.

03196023.jpeg


Playlist:
Sleaford Mods – Tied Up In Nodz
Best Coast – Boyfriend
Red Pill – All Of Us
Red Pill – Rum and Coke
ASAP Rocky – Peso
ASAP Ferg – Hood Pope
PJ Harvey – In The Dark Places

Spustit audio