Distrikt: Tři šrámy Prahy a francouzská zdrojovna

27. únor 2015

Tři místa, která nejlépe vystihují problémy dnešní Prahy, vybral pro Distrikt autor facebookových Pražských vycházek Petr Zeman, kterému se nedávno povedlo zmobilizovat své publikum k záchraně plastiky u metra na Vltavské. Na příkladu kancelářské budovy Florentinum, Jungmannova náměstí a křižovatky u Muzea vysvětluje, co podle něho dnešní Praze škodí nejvíc. O francouzských zdrojovnách, podpůrných sítích pro neziskovky a sociální podniky jsme mluvili se zakladatelkou pražské Zdrojovny Terezou Klenorovou.

Florentinum je ukázka developerských projektů, které by se měly městu spíš vyhýbat, Jungmannovo náměstí v samém centru Prahy tvoří několik prázdných domů, křižovatka na Muzeu je zástupné heslo pro pražskou magistrálu, která protíná centrum města nezvykle brutálním způsobem. Na problém prázdných chátrajících budov ve městě reaguje nový projekt Petra Zemana Prázdné domy, na základě informací facebookové komunity chce všechny pražské položky na seznamu zmapovat do funkčního seznamu.Samy realitky se mi začaly ozývat s tím, že by chátrající domy chtěly dočasně pronajímat pro kulturní aktivity,“ říká Zeman, a upozorňuje tak na to, že jen zvýšené povědomí o problému prázdných domů by mohlo velmi snadno pomoct situaci v Praze změnit.

03328180.jpeg

Rozhovor s Terezou Klenorovou je mimo jiné o francouzských městských projektech a sociálních podnicích, které často vznikají mezi studenty na vysokých školách. K podobným nápadům je motivují zaměstnanci školy a pedagogové. Kromě toho můžete v Distriktu slyšet o trendech, které budou v příštích letech určovat proměny světových velkoměst. Záznam celého pořadu najdete dole.

03328175.jpeg

Playlist
Girls – Lust For Life
Girls – Laura
Girls – Magic
David Bowie – Heroes
M.I.A. – Yala
Steve Mason – A Lot Of Love
The Beta Band – Al Sharp
Tom Waits – Way Down In The Hole

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.