Distrikt: Živá vila v Prachaticích a Kreativní Brno v bývalé věznici na Cejlu

24. duben 2015

Živá vila v Prachaticích je obdobou pražské Kliniky – už několik měsíců místní spolek využívá starou funkcionalistickou vilu jako základnu pro komunitní zahradu a neobvyklý kulturní prostor. Dalšími tématy Distriktu bude kreativní centrum, které má vzniknout v bývalé brněnské věznici uprostřed vyloučené lokality na ulici Cejl, a občanská participace na veřejných projektech v Praze.

Pavla Zelenková dřív kolem prázdné funkcionalistické vily v Prachaticích jen procházela, svůj plán ale dotáhla až do fáze, kdy dům původně určený k demolici ožil a funguje jako první prachatická klubovna. Tenhle týden jela na návštěvu na žižkovskou Kliniku, která v domě v Jeseniově stále pořádá přednášky Lidové žižkovské univerzity. Než dorazila na workshop o své Živé vile, mluvili jsme s ní o tom, jak přesně to s vilou je.

03374260.jpeg

Kreativní centrum v bývalé brněnské věznici na Cejlu prý opravdu vznikne. Káznice na brněnské ulici Cejl, kde si v 50. letech odpykávali trest političtí vězni, se má stát kreativním centrem Jihomoravského kraje – komplexem ateliérů, dílen, kanceláří, kaváren a obchodů. Sídlo firem i neziskovek má vzniknout uprostřed brněnské vyloučené lokality, kterou má tak šanci výrazně (a snad k lepšímu) proměnit. O detailech projektu, kterému minulý týden vyjádřilo město Brno jasnou podporu, jsme mluvili s Terezou Chrástovou. O plánech Prahy, jak podporovat občanskou participaci, mluvil Petr Návrat z Institutu plánování a rozvoje hlavního města.

Playlist
Hudson Mohawke – Ryders
Vince Staples – Fire
Panda Bear – Boys Latin
Baths – Animals
Jenny Hval – Innocence Is Kinky
Moon Wiring Club – This Kind of Jam
Television – Marque Moon

Spustit audio