DOPW: Reggae on Top

V dalším vydání pořadu Dubový High opět po delší pauze přivítáme Prince Wilibalda, a to znamená, že nás čeká další díl pravidelné rubriky Dubové okénko Prince Wilibalda. Tentokrát si posvítíme na tradiční britský label Reggae on Top, který vznikl na konci 80. let a dodnes patří mezi hlavní představitele takzvané Conscious Music.

Hlavní postavou Reggae on Top je jamajský rodák Barry Isaacs. Barry ještě jako teenager, stejně jako mnoho dalších Jamajčanů, následoval svoje rodiče do Británie, kde v polovině 70. let založil kapelu Ras Isaacs and Rasses. O několik let později už Isaacs načal sólovou dráhu a odtud už to byl jen krůček k nejdůležitějšímu rozhodnutí. Na sklonku let 80. totiž založil společně s dalšími významnými představiteli ostrovního roots reggae vydavatelství Reggae on Top. Mezi jeho nejbližší spolupracovníky bezesporu patří multiinstrumentalista Hughie Izachaar, vokalista Pablo Gad a v současnosti i Dougie Wardrop.

Reggae on Top disponují velice rozsáhlým katalogem. V průběhu posledních dvou dekád se na jejich deskách vystřídala řada významných umělců. Všechny ale jedno spojuje. Reggae on Top je značka, která je uznávaná pro svoje uvědomělé, silně duchovní texty, založené na tradici rastafariánství. Více o legendě Reggae on Top ve středu po desáté hodině na Radiu Wave.

Ukázky:
Reggae on Top – Moodie and Barry Isaac on Blackboard Junge Sound – Paris Dub Station

Barry Isaac and The Royal Kinds live

autor: Jakub Johánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.