IDM Echo Jardy Petříka s novým albem od Scannera

16. duben 2014

Druhé dubnové Echo Jardy Petříka se vypravilo scannovat Elektronickou Zahradu, která se na konci března objevila v katalogu německého labelu BineMusic. Záznam drážďanského vystoupení Robina Rimbauda ze srpna 2007, ve kterém se IDM prvky prolínají s ambientními plochami a často až tribálními rytmy, se po sedmi letech dočkal svého oficiálního vydání, a protože je nahrávka Electronic Garden nadmíru vydařená, dočkala se bližšího představení také v rubrice 3in1 prostřednictvím skladem Muster, Backwood a Singing Through Qualia.

S BineMusic celé IDM Echo i odstartovalo, konkrétně s Elliotem Denmarkem aka Severence a trackem Reflection z jeho debutového alba Hidden Ceilings které vyšlo na podzim loňského roku coby jubilejní třicátý release zmíněného vydavatelství. Následoval dvojitý ponor do katalogu značky Tympanik Audio v podobě skladeb Szeaafar a Moving Up. První jmenovanou, která se objevila na čtvrtém díle kompilace Emerging Organisms v roce 2011, měl na svědomí Darrell Fitton, známý na IDM scéně už nějaký ten pátek pod aliasem Bola a druhou naopak nově se vynořivší jméno Anton Guskov aka MultiColor, kterému vyšlo v březnu u chicagského labelu debutové EPčko pod názvem Cyclicity. Před výpravou do Elektronické Zahrady došlo na ještě jeden zbrusu nový release, tentokrát od zavedeného jména v Echu – Karstena Pfluma, jehož loňské album Sleepwald bylo v Echu hodně protěžované. Dánský producent se první dubnový týden připomněl s EPčkem Toffyland Tracks, které vyšlo u malého labelu s obskurním názvem Merry X-mas Records, a v Echu z něj zazněl track se sáhodlouhým názvem Dead Students Partying In The Attic Whilst I Cannot Sleep.

Ze Scannerovy Elektronické Zahrady pokračovalo IDM Echo za Clarkem z Warp Records, který přišel na začátku března s novým, nadupaným singlem Superscope a právě ten taky dostal prostor hned po rubrice 3in1. Legendární jméno bylo zase posléze vystřídáno jedním novým – producentem Ñenadem a jeho debutovým albem Your Sketch na značce Astro:Dynamics. Poslední minuty pak ovládnul Nigel Truswell, který pod hlavičkou projektu Oberman Knocks produkuje IDM silně ovlivněnou duem Autechre. Jeho letošní singl Dilankex, který vyšel v únoru na značce Aperture, zazněl v originální verzi, nicméně se sluší dodat, že o patřičně avantgardní sedmnáctiminutový remix se postaralo právě legendární warpovské duo. Závěrečná upoutávka na rubriku 3in1 se tentokrát nekonala – v příštím, třetím dubnovém Echu Jardy Petříka, totiž bude absentovat, a to z jednoduchého důvodu – detailního představení se dočká lineup letošního pátého ročníku festivalu Lunchmeat, jeho dva hlavní programové dny se uskuteční ve čtvrtek 24. a pátek 25. dubna ve Veletržním Paláci.

Playlist:
Severence - Reflection [Hidden Ceilings] /BineMusic, 2013/
Bola - Szeaafar [Emerging Organisms Vol. 4] /Tympanik Audio, 2011/
MultiColor - Moving Up [Cyclicity] /Tympanik Audio, 2014/
Karsten Pflum - Dead Students Partying In The Attic Whilst I Cannot Sleep [Toffyland Tracks] /Merry X-mas Records, 2014/

Rubrika 3in1:
Scanner - Electronic Garden /BineMusic, 2014/
Muster
Backwood
Singing Through Qualia

Clark - Superscope [Superscope] /Warp Records, 2014/
Ñenado - Internal Dialogue [Your Sketch] /Astro:Dynamics, 2014/
Oberman Knocks - Dilankex [Dilankex] /Aperture, 2014/

Spustit audio