Losangeleské Echo Jardy Petříka s albem E s t a r a od Teebse

První dubnové Echo Jardy Petříka ovládly jarní nálady a po temných technech a okultním analogovém hluku dostala prostor aktuální, převážně losangeleská scéna beatmakerů a producentů pohybujících se na hraně instrumentálního hiphopu, leftfield, abstraktního downtempa a glitche. Hlavní slovo měly labely Brainfeeder a Leaving Records a to nejhlavnější pak Mtendere Mandowa aka Teebs, jehož nové album E s t a r a představila rubrika 3in1 prostřednictvím ukázek Holiday, Piano Days a Wavxxes.

Teebs celé Echo také zahájil, a to ve spolupráci s Prefuse 73 ve společném projektu Sons Of The Morning, pod jehož hlavičkou vydali Mandowa a Herren v loňském roce první společný release Speak Soon (Volume One). I Henry Laufer aka Shlohmo je momentálně usídlený v Los Angeles, stejně jako label Friends Of Friends, kde mu před rokem vyšel zatím poslední release, EPčko Laid Out, ze kterého zazněl euforický hymnus Later. Gregory Shorter Jr. aka Ras G (And The... ) sice vydal na začátku ledna druhý díl svých „beat tapes“ Raw Fruit na značce Leaving Records, nicméně přednost dostalo jeho oficiální loňské album Back On The Planet, které se uhnízdilo v katalogu Brainfeederu.

Z Los Angeles následoval trojitý skok do Velké Británie, který zahájil Loops Haunt se svým debutovým albem Exits u bristolského labelu Black Acre a následovali ho zástupci Warp Records Boards Of Canada s ambientní mezihrou Uritual z loňské desky Tomorrow’s Harvest a elektronický folkař Bibio s letošním čerstvým „zeleným“ EPčkem a křehkou baladou z něj, Down To The Sound. O návrat do Los Angeles se ještě před rubrikou 3 in 1 postaral zástupce labelu Leaving Records Dakim Saadiq s trackem Frogger, který pochází z loňské kazety 6F00FF. Jeho pět let starý debut Standthis byl mimochodem vůbec prvním releasem zmíněné značky, kterou právě v roce 2009 společně založili Matthew David a Jesselisa Moretti.

Po třech ukázkách z alba E s t a r a následoval ještě jeden odskok na britské ostrovy, tentokrát za londýnským labelem Ramp Recordings a aktuálním releasem Kiss As We Walk, za kterým stojí tajemný projekt YYU. Závěr prvního dubnového Echa pak patřil Leaving Records a dvojici producentů/beatmakerů Samiyam, respektive D/P/I. Od prvního zmíněného zazněla ukázka z loňské desky Wish You Were Here a DJ Purple Image zakončil losangeleské putování svou glitch vizí instrumentálního hiphopu skladbou Soul.S z letošního alba 08.DD.15. Posledních patnáct minut pak patřilo upoutávce na příští vydání rubriky 3 in 1, která představí nové album Electronic Garden Robina Rimbauda pod aliasem Scanner. Záznam živé nahrávky pojmenovaný podle místa, kde vznikl (amfiteátr v jedné z drážďanských zahrad), vyšel na konci března u labelu Bine Music a závěr Echa obstaralo epicky klenuté tribální IDM v podobě skladby The Nature Of Being.

Playlist:
Sons Of The Morning – A Dangerous Study Of Bird Life [Speak Soon (Volume One)] /Yellow Year, 2013/
Shlohmo – Later [Laid Out EP] /Friends Of Friends, 2013/
Ras_G And The Afrikan Space Program – All Is Well... [Back On The Planet] /Brainfeeder, 2013/
Loops Haunt – Ellum Tonal [Exits] /Black Acre, 2014/
Boards Of Canada – Uritual [Tomorrow’s Harvest] /Warp Records, 2013/
Bibio – Down To The Sound [The Green EP] /Warp Records, 2014/
Dakim – Frogger [6F00FF] /Leaving Records, 2013/

Rubrika 3in1:
Teebs – E s t a r a /Brainfeeder, 2014/
Holiday
Piano Days
Wavxxes

YYU – Kiss As We Walk [Kiss As We Walk] /Ramp Recordings, 2014/
Samiyam – Lunch Meat [Wish You Were Here] /Leaving Records, 2013/
D/P/I – Soul.S [08.DD.15] /Leaving Records, 2014/
Scanner – Tha Nature Of Being [Electronic Garden] /Bine Music, 2014/

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.