Echo Live: Savages ze švédského rádia P3

11. červenec 2014

V sobotu nás v pořadu Echo Live čeká záznam vystoupení jedné z nejoceňovanějších postpunkových kapel poslední doby – Savages, která v únoru zahrála i v Praze. My vám nabídneme jejich koncert pro švédskou rozhlasovou stanici SR – P3.

Tahle kapela vznikla v roce 2011, rok nato vydala EP I Am Here a BBC je obratem nominovala mezi nejvýraznější objevy v anketě Sound of 2013. Největší hudební inspirací pro Savages je evidentně hranatý ostrovní post punk, kritici často zmiňují Siouxsie and the Banshees, Public Image Ltd a samozřejmě Joy Division. A samotné členky kapely doplňují ještě Philipa K. Dicka, pornografii a Einstürzende Neubauten. Ale to, že by byly příliš uzavřené v minulosti, odmítají – jejich debut prý pojednává o zcela současných věcech, které zažívají dnešní mladí.

Jedním z nejstarších fanoušků Savages je i jeden z šéfů serveru Quietus Luke Turner. Ten osobně zažil i jejich úplně první koncerty a říká, že hned od počátku bylo jasné, že tahle parta disponuje šarmem a vášní jako málokterá jiná. Turner si navíc pochvaluje, že dívky se spoléhají čistě na své vlastní kvality, a ne na hype vybublaný novináři nebo labelem.

Březnové vystoupení kapely Savages pro Evropskou vysílací unii a pro Radio Wave natočila švédská stanice SR – P3.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio