John Parish na Radio Wave Stimul festivalu

26. červenec 2013

Radio Wave Stimul festival v prvním listopadovém týdnu opět propojí pražskou klubovou scénu a už teď ohlašuje první hvězdu z programu. V Lucerna Music Baru vystoupí 4. listopadu John Parish.

Radio Wave Stimul festival se každým rokem snaží přivážet do Prahy absolutní špičku světové alternativní scény a vhodně ji doplňovat výraznými jmény scény domácí. Úvodní koncert letošního ročníku v této tradici beze zbytku pokračuje, hlavní hvězdou prvního dne festivalu bude věhlasný hudebník a producent John Parish.

Objevitel a hlavní spolupracovník PJ Harvey pod svým jménem vystupuje velice zřídka, na letošním turné představí se svojí skupinou hlavně repertoár z alba Screenplay které vyšlo letos v dubnu na známém labelu Thrill Jockey. John Parish je i uznávaným skladatelem filmové hudby a jak název nového alba napovídá, jde právě o kompozice, které byly použity ve filmech. V pondělí 4. listopadu v pražském Lucerna Music Baru vystoupí vedle Johna Parishe také další soubor vedený významným producentem, pražská skupina OTK soustředěná kolem Ondřeje Ježka, která na druhou polovinu letošního roku chystá dlouho očekávané nové album.

Radio Wave Stimul festival bude ve stejném týdnu pokračovat dalšími koncerty, kompletní program bude oznámen v nejbližší době.

02933781.jpeg

S mladičkou PJ Harvey se John Parish potkal už v roce 1987, kdy ji přivedl do skupiny Automatic Dlamini. Podle slov PJ Harvey se právě od Johna Parishe naučila nejenom hrát na kytaru a skládat písně, ale také vystupovat před publikem. John Parish působí na alternativní scéně od začátku osmdesátých let, svou první nahrávku vydal v roce 1980 se skupinou Thieves Like Us. V polovině devadesátých let si i díky pomoci své někdejší svěřenkyně vydobyl renomé skvělého producenta. Od alba To Bring You My Love se podílí na všech albech PJ Harvey, hned dvě z nich vydali dokonce společně. John Parish se systematicky věnuje filmové hudbě, jako první nahrávka pod jeho vlastním jménem vyšel právě soundtrack ke snímku Rosie režisérky Patrice Toyé. Screenplay je pátým sólovým albem Johna Parishe, které kompiluje hudbu k filmům Little Black Spiders, Sister a Nowhere Man spolu se zbrusu novými nahrávkami. Na turné k albu Screenplay doprovodí Johna Parishe také dvorní bubeník PJ Harvey Jean Marc Butty, italská zpěvačka Marta Colicca, kterou můžete znát ze skupiny Sepiatone, v níž se sešla s Hugo Racem, a další dva hudebníci. Koncerty bude doplňovat unikátní filmová projekce.

John Parish spolupracoval s mnoha výraznými umělci, většina z nich mu také vděčí za svoje přelomové nebo nejlépe hodnocené nahrávky. Z předlouhého seznamu vyberme namátkou třeba 16 Horsepower (album Low-Estate), Tracy Chapman (Let It Rain), Goldfrapp (Felt Mountain), Sparklehorse (It’s A Wonderfull Life) nebo Eels (Souljacker). Dlouhá léta spolupracuje také s Howe Gelbem a jeho skupinou Giant Sand, v posledních letech je jeho blízkým spolupracovníkem také dlouholetý člen doprovodné skupiny Nicka Cavea The Bad Seeds Mick Harvey. Společně se podíleli na albu PJ Harvey Let England Shake a odehráli k němu také kompletní světové turné. V letošním roce vyšla další tři ceněná alba, na kterých John Parish pracoval - Beautiful Africa malijské hvězdy Rokii Traoré, Innocence Is Kinky od norské zpěvačky Jenny Hval a Invisible Empire//Crescent Moon skotské písničkářky KT Tunstall.

02933783.jpeg

wave.czstimul-festival.czscrapesound.org musicbar.cz

Press kontakt:Jan Hladonik, PR/marketing ČRo Radia Wave mobil: +420 773 020 103, e-mail: jan.hladonik@rozhlas.cz

autor: Radio Wave
Spustit audio