Radio Wave Stimul festival přiveze do Prahy Simian Mobile Disco, Dauwd, 18+ a Darq E Freaker

11. listopad 2014

Radio Wave Stimul festival v listopadu uvítá poprvé v České republice analogové DJské komando Simian Mobile Disco. Hvězdy britské klubové scény vystoupí v pátek 14. listopadu 2014 v pražské MeetFactory, kde představí svoji novou desku Whorl. Na festivalu navíc vystoupí tři další jména progresivní elektroniky: velšský beatmaker Dauwd, londýnský producent Darq E Freaker a čerstvý objev, tajemná dvojice 18+.

V polovině nulté dekády začalo londýnské duo James Ford a Jas Shaw míchat taneční elektroniku s rockovým soundem a s alby Attack Decay Sustain Release či Temporary Pleasure pomohlo odstartovat současný comeback dance music. Od té doby Simian Mobile Disco servírují vysokooktanové hity, skvělé desky i báječné koncertní show, které díky použití analogových nástrojů mají daleko k chladným DJským setům.

James Ford a Jas Shaw se potkali v rockové kapele Simian založené na přelomu tisíciletí kvartetem studentů v Manchesteru. Formace stihla vydat dvě desky, ale slávy se dočkala až posmrtně v roce 2006 díky remixu We Are Your Friends od tehdy začínajících Justice. Tehdy už z trosek skupiny povstali Simian Mobile Disco jako čistě taneční projekt a se singlem Hustler si zapsali první hitový zářez. Následující album Attack Decay Sustain Release (2007) zapadlo do zuřící vlny nu-rave a těžilo z analogového purismu i míchání houseu a rocku. Na druhém albu Temporary Pleasure hostují třeba Alexis Taylor z Hot Chip či Beth Ditto z Gossip.

V novém tisíciletí se Simian Mobile Disco vrhli na techno a s kompilací Delicacies vypustili stejnojmenný vlastní label i klubovou noc Delicatessen. Třetí deska Unpatterns z roku 2012 je návratem k jejich charakteristickému eklektickému soundu. Polovina kapely James Ford je jedním z nejvyhledávanějších producentů současnosti a prsty má v úspěšných deskách Klaxons, Peaches nebo Arctic Monkeys. Svoje zatím poslední album Whorl natočili SMD na intimním koncertě v národním parku Joshua Tree a svůj minimalistický opus vydávají letos v září.

03229947.jpeg

Dauwd
Neobvyklé použití vokálních útržků, delikátní harmonie a smysl pro jemné detaily vydělují v USA narozeného mladíka z řady současných postdubstepových beatmakerů. V jeho skladbách se potkávají hypnotické groovy à la Caribou s hutnou atmosférou Burialových tracků. Jeho rytmy velkoryse čerpají z odkazu houseu, techna i britské garage. Dauwd má za sebou velmi dobře přijaté EPčko Heat Division a několik vinylových singlů vydaných prestižními elektronickými labely Ghostly International a Kompakt. Tento velký objev klubové hudby se stejně jako všechna jména letošního ročníku také představí českému publiku v premiéře.

Darq E Freaker ve své hudbě míchá grime, hip hop a taneční rytmy do výbušné směsi, která přesně vystihuje současné trendy.
Londýnský producent a člen grime kolektivu Nu Brand Flexxx se kromě spolupráce s předním současným rapperem Dannym Brownem proslavil především svými tracky na skotském labelu Numbers, který momentálně patří mezi nejprestižnější malé značky klubové hudby.

03229951.jpeg

18+ je kapela, o které se rozhodně bude v nejbližších týdnech mluvit čím dál tím víc.
Mysteriózní americké duo 18+ o sobě odmítá cokoliv prozradit a nechává za sebe mluvit jenom hudbu kombinující elektroniku s hip hopem a R&B feelingem. Svoji debutovou desku teprve chystají, už tak ale stihli uchvátit posluchače dvojicí mixtapů, které je vystřelily mezi nejslibnější objevy současné scény.

Předprodej za 390,– přes SMS ticket nebo v síti Ticketpro, Ticketstream a v MeetFactory.

autor: Radio Wave
Spustit audio