NOVINKY: Abra, Preoccupations, Herbarium, Angel Olsen a další

14. červen 2016
Factory Radia Wave

Naší Deskou týdne je opus Give Masterpice A Chance! od kapely Midi Lidi, která se zároveň letos podruhé dostává do novinek – po extatickém Luxu nasazujeme melancholičtější píseň Pojď ven. Černým koněm další sady nových skladeb na Radiu Wave je ale naděje R&B Abra, která už brzo vystoupí na festivalu Creepy Teepee. Za pozornost stojí i surprise release kapely Wye Oak, nový projekt bývalých členů dnes už neexistujících Korallreven nazvaný Yoo-Yoo nebo postpunkoví Preoccupations, kteří se sice zbavili jména Viet Cong, hrana a syrovost jim ale zůstaly. To uteklo z někama.

Herbarium – Šiškin les (Dizzcock RMX)
Credits: Herbarium, Ondřej Bělíček
Label: Genot Centre
Ukrajinský producent Herbarium se postaral o nový release pražského kazetového labelu Genot Centre, který si získává čím dál větší mezinárodní proslulost. Kolekce Divine Herba vychází z konceptu eco-grime, který propaguje mezinárodní kolektiv Eco Futurism Corporation věřící v digitální utopii. Kazetová verze alba od Genot Centre obsahuje i třináct remixů, mezi nimiž je i jeden od Dizzcocka, držitele letošní ceny Vinyla za album roku. Pražský beatmaker si vzal na starost skladbu Šiškin les.

Abra – Crybaby
Credits: Abra
Label: True Panther Sounds / Awful Records
Ve stejný týden, kdy kutnohorský festival Creepy Teepee potvrdil vystoupení zpěvačky Abry, vydala atlantská kometa i svůj nový singl Crybaby. První dáma hiphopového kolektivu Awful Records neholduje rapu, ale R&B s větší než malou dávkou novolnné elektroniky, možná právě proto ji odborníci tipují na budoucí hvězdu. O jejích ambicích ostatně hodně prozrazuje i fakt, že po loňském debutu Rose podepsala newyorské značce True Panther Sounds (Lil Silva, Cloud Nothings). Singl Crybaby ohlašuje nové EP Princess, které bude venku v polovině července.

03644705.jpeg

Mai Lan – Technique
Credits: Mai Lan Chapiron, Max Labarthe, Nick Sylvester
Label: 3e Bureau / Wagram Music
Francouzská producentka a zpěvačka Mai Lan na sebe výrazně upozornila letos na jaře, kdy se objevila v těch povedenějších skladbách nové desky M83 nazvané Junk. Jinak má ale za sebou už jedno sólové album. Na čtyři roky starou eponymní kolekci aktuálně navazuje novým singlem Technique. Na skladbě se kromě ní podíleli také producent Max Labarthe a jeho americký kolega Nick Sylvester, který dříve psal pro hudební magazín Pitchfork, ale poslední roky se věnuje výhradně hudbě a je podepsaný třeba na Shamirově debutu Ratchet. Nová deska Mai Lan zatím nebyla ohlášena, ale dá se očekávat, že po singlu Technique bude následovat i další nový materiál.

03648344.jpeg

Midi Lidi – Pojď ven (edit)
Credits: Petr Marek, Prokop Holoubek, Tomáš Kelar
Label: Bumbum Satori & Xproduction
Dlouho očekávaná deska kapely Midi Lidi Give Masterpice A Chance! už je konečně tady a samozřejmě je naší Deskou týdne. Ještě než ve středu oficiálně vyjde, můžete si ji na Radiu Wave poslechnout díky exkluzivnímu streamu. Zároveň navazujeme na skvělý pilotní singl Lux a posíláme do rotace druhou věc z povedeného alba – skladba Pojď ven, která celou desku uzavírá, je poháněna příjemným motorik rytmem a jako v těch nejlepších písních od Midi Lidi nebo Monikino Kino se v ní unikátně snoubí nostalgie s tzv. poťouchlým humorem.

Killavesi & Adamn Killa – Ballin Like Messi
Credits: Adamn Killa, Killavesi, H!tkidd
Label: Bala Club
Londýnský kolektiv Bala Club momentálně opanuje taneční parkety podobně výrazně jako třeba esteticky spřízněný mexický label N.A.A.F.I a rozhodně se dá čekat, že jejich sláva bude ještě stoupat. Bala Club sdružený kolem producentů jako Kamixlo, Ulik nebo Endgame totiž minulý pátek tzv. dropnul debutovou kompilaci Bala Comp Vol. 1, která představuje ideální úvod do jejich soundu. My si z desky, na které najdeme třeba i hostovačku od Yung Leana, nasazujeme skvělý track Ballin Like Messi. Za ironickým odkazem na nejslavnějšího fotbalistu planety, který se kromě úniků po křídle věnuje i únikům daňovým, se skrývá mimořádně chytlavý duet rappera Adamn Killa a zpěvačky Killavesi.

Angel Olsen – Intern
Credits: Angel Olsen
Label: Jagjaguwar
Albem Burn Your Fire For No Witness se americká zpěvačka a skladatelka Angel Olsen v roce 2014 definitivně dostala do první písničkářské ligy a spousta respektovaných magazínů dokonce o desce psala jako o jedné z nejlepších nahrávek roku. Není tedy divu, že se na její další desku čeká hodně napjatě. Angel Olsen naštěstí vyšla fanouškům vstříc a po delší přestávce vypustila ven minimalistickou skladbu Intern, která propaguje album My Woman. Datum vydání nové desky zatím není známé, čekání si ale můžete zkrátit třeba prostřednictvím videoklipu, který společně se samotnou Angel Olsen režírovali Jethro Waters a Ashley Connor.

Yoo-Yoo – Pet Shop Boys
Credits: Marcus Joons, Daniel Tjäder, Niklas Tjäder
Label: Yoo-Yoo Foundation
Track nazvaný Pet Shop Boys nemůže být jiný než nostalgický. U nově vzniklého projektu Yoo-Yoo, který povstal z trosek nedávno zaniklých Korallreven, jde ale o nostalgii naprosto přiznanou – Marcus Joons a Daniel Tjäder, které doplnil Danielův bratr Niklas, prý chtěli zhudebnit vzpomínky na doby, kdy v 90. letech jezdili s rodiči na dovolenou do Itálie a ze všech rádií na pláži vyhrávali právě Pet Shop Boys. Debutová skladba nového projektu je hodně sugestivní a vypadá to, že Yoo-Yoo nebudou mít problém na vřelý synth pop předchozího projektu Korallreven více než důstojně navázat.

Wye Oak – Watching The Waiting
Credits: Jenn Wasner, Andy Stack
Label: City Slang
Indierockové duo Wye Oak, které tvoří zpěvačka a kytaristka Jenn Wasner a multiinstrumentalista Andy Stack, se rozhodlo překvapit fanoušky a udělat takzvaný krok stranou. Alespoň takhle nazývají svoji překvapivou desku Tween, kterou vydali bez jakéhokoliv upozornění a která obsahuje materiál napsaný v době mezi průlomovým albem Civilian (2011) a třetí nahrávkou Shriek (2014). Minimálně pilotní singl Watching The Waiting se ale materiálu z řadových desek vyrovnává – gradující a hodně překotně pádící song zdobí kromě skvělého vokálu Jenn Wasner hlavně ulítlé synťákové sólo v druhé minutě. To nechytíš.

03133061.jpeg

Preoccupations – Anxiety
Credits: Matt Flegel, Mike Wallace, Scott Munro, Daniel Christiansen
Label: Jagjaguwar
Kanadská postpunková kapela Viet Cong odehrála loni výborný koncert v pražském Roxy NoD, nakonec se ale ukázalo, že šlo o jeden z posledních. Ne, skupina, která vznikla na troskách rozpadlých Women, nezanikla – kvůli stížnostem na svůj nekorektní název ale byla donucena se přejmenovat. Po několikaměsíční pauze na přemýšlení se kapela shodla na novém názvu Preoccupations a pokračuje přesně tam, kde skončila. Aktuálně ohlásila novou desku, která vyjde v září u Jagjaguwar a kterou propaguje příjemně potemnělý a špinavý track Anxiety. Doporučujeme i stylový černobílý videoklip plný úzkostí a hrůz. Hodně.

Speedy Ortiz – Death Note
Credits: Sadie Dupuis, Mike Falcone, Darl Ferm, Devin McKnight
Label: Carpark
Aktuální EP Foiled Again, které vydává posluchačům Radia Wave dobře známá kytarovka Speedy Ortiz v čele se zpěvačkou Sadie Dupuis, je celkem nestandardní počin – už proto, že obsahuje dva hiphopové remixy skladby Puffer, která vyšla na loňské dlouhohrající desce Foil Deer. My si ale ze čtyřskladbového minialba nasadíme track, který se na původní album nevešel. Outtake nazvaný Death Note na rozdíl od zmíněných remixů nijak výrazně nevykračuje ze zavedených žánrových kolejí, minimálně díky hlasu Sadie Dupuis a výrazným riffům ale funguje perfektně.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio