NOVINKY: Action Bronson, Nauzea Orchestra, The Drums, Vérité a další pravdaři

2. září 2014
Factory Radia Wave

Dnešní novinky jsou jedna velká bezstarostná jízda: s obézním rapperem Action Bronsonem se projedeme na motorce jeho mentální krajinou, Failed Flowers nás ještě na chvíli vezmou na letní prázdniny a s popovou zpěvačkou Vérité si zahrajeme víkendovou hru na pravdu. The Drums nemíní tentokrát nic předstírat, zatímco domácí Nauzea Orchestra přemítají o podobě ideálního muže. Take a chill pill.

Troye Sivan – Happy Little Pill
Credits: Troye Sivan, Brandon Rogers, Tat Tong
Label: Universal Music Australia
Úspěch novozélandské zpěvačky Lorde loni upozornil na vlnu australského elektropopu, která aktuálně nabírá na síle s dalším náctiletým objevem. Jmenuje se Troye Sivan, je mu devatenáct let a už má za sebou úspěšnou hereckou kariéru. Stihl si zahrát třeba ve filmu X-Men Origins: Wolverine, na jižní polokouli ho ale znají především díky hlavní roli v trilogii Spud. Prostřednictvím singlu Happy Little Pill se o něm ale dozvěděl i zbytek světa – píseň pojednávající o osamělosti v moderním světě se prodrala do první stovky amerického i britského žebříčku a minulý týden vydané debutové EP TRXYE dokonce vedlo žebříček iTunes v padesáti zemích.

The Drums – I Can't Pretend
Credits: Jonathan Pierce, Jacob Graham
Label: Minor
Brooklynské indiepopové duo The Drums vypustí 23. září do světa své třetí album Encyclopedia, které reflektuje především pochybnosti o budoucnosti kapely, jež na oba kamarády z dětství dolehly po vydání předchozí desky Portamento (2011). Místo rozpadu se ale pánové Jonathan Pierce a Jacob Graham rozhodli pozastavit své sólové aktivity a dát projektu ještě šanci – a první singly z nové desky zvěstují mimo jiné radikální proměnu zvuku. My pro vás vybíráme znamenitou psychedelickou baladu I Can't Pretend, která svým soundem (i kombinací nervozity a neodolatelné zhrzenosti) připomíná hitového křížence MGMT a Pixies.

03198346.jpeg

Action Bronson – Easy Rider
Credits: Arian Asllani
Label: Warner Bros.
Rapper Action Bronson se předminulý víkend představil na královéhradeckém Hip Hop Kempu a brzy nato se premiéry dočkal jeho nový videoklip ke skladbě Easy Rider. Souvislost se stejnojmennou road movie Dennise Hoppera ještě podtrhl zábavný videoklip, v němž se rapový tlouštík vydává na motorce na divokou psychedelickou jízdu po americkém jihu. Výborný track Easy Rider (v závěru ozdobený nečekaně velkolepým kytarovým sólem) propaguje Bronsonovo album Mr. Wonderful, které by mělo vyjít ještě tento rok.

Zoot Woman – Coming Up For Air
Credits: Adam Blake, Johnny Blake, Stuart Price
Label: ZWR / Embassy One
Brit Stuart Price je ve světě popu známý jako producent hitů Madonny nebo Kylie Minogue, přičemž pamětníci 90. let si jistě vybaví i jeho taneční projekty Les Rythmes Digitales nebo Jacques Lu Cont. Kromě toho ale působí také jako člen elektrorockového tria Zoot Woman, které aktuálně vydává své čtvrté studiové album Star Climbing. Fanoušci na něj čekali dlouhých pět let a anglická trojice tu znovu zručně kombinuje kytary se syntezátory osmdesátkového synth popu. Potvrzuje to i chytlavý singl Coming Up For Air, který míří rovnou do našeho playlistu.

Nauzea Orchestra – Ideální muž
Credits: Ondřej Švandrlík, Ivo Mikšovský, Patrik Charvát, David Kolovrátník, Jakub Švandrlík
Label: Červený kůň
Rockový kvintet Nauzea Orchestra už několik let neodmyslitelně patří k ústecké umělecké scéně. Kapela je ostatně spojena i s nedávno rozpuštěným ústeckým Činoherním studiem a část jejího repertoáru je postavena na hudbě napsané k divadelním hrám. Aktuálně pracují Nauzea Orchestra na třetí studiové desce, která by měla vyjít na podzim letošního roku na značce Červený kůň. Předzvěstí desky je dvojsingl Blízko / Ideální muž, přičemž druhou jmenovanou skladbu si nasazujeme do vysílání.

03198384.jpeg

Delta Spirit – From Now On
Credits: Jon Jameson, Brandon Young, Matt Vasquez, Kelly Winrich, Will McLaren
Label: Dualtone
Původně kalifornská, nyní v Brooklynu usazená indierocková kapela Delta Spirit vydává 9. září své v pořadí už šesté album Into The Wide. Hymnický singl From Now On se sice objevil už zkraje léta, ale až nyní – těsně před vydáním desky – se skladba dočkala i skvěle nasnímaného rustikálního klipu, který je naším Videem týdne.

Cathedrals – OOO AAA
Credits: Johnny Hwin, Brodie Jenkins
Label: Neon Gold
Mezi velké americké naděje letošního roku patří sanfranciské elektropopové duo Cathedrals, které 8. září vydává na značce Neon Gold své bezejmenné debutové EP, jež předznamenává nakažlivý singl se zvukomalebným titulem OOO AAA. Kombinace masivní basy, synťákových arpeggií, delikátních kytarových vyhrávek a dramatického vokálu dala vzniknout neobvykle emotivnímu tracku na pomezí indie popu a současného R&B.

Failed Flowers – Summer Vacation
Credits: Fred Thomas, Autumn Wetli
Label: self-released
Indiepopové duo Failed Flowers, které tvoří písničkář (a frontman kapely Saturday Looks Good To Me) Fred Thomas a zpěvačka Autumn Wetli (dívčí trio Rebel Kind), natočilo vynikající osmipísňové minialbum se skromným názvem Demos 2014. Půvabnými harmoniemi protkaná miniatura Summer Vacation se (stejně jako celá nahrávka) lehkonoze pohybuje na pomezí punku a dream popu a dokazuje, že DIY šarm téhle dvojice má značný potenciál.

Vérité – Weekend
Credits: Vérité
Label: self-released
Z ničeho nic se v půlce července vynořila newyorská zpěvačka Vérité se svým debutovým porozchodovým singlem Strange Enough, jenž se takřka okamžitě stal hitem blogosféry. Podobný osud nepochybně čeká i její novinkový track Weekend, který popovou divu Vérité řadí po bok úspěšných kolegyň typu Tove Lo, Lana Del Rey nebo Charlie XCX. Skladba samotná je pak podle autorčiny explikace oslavou i zpochybněním nostalgických pocitů, díky nimž zpětně hodnotíme i ta chorobnější období svého života jako absolutně dokonalá. Známe.

03198348.jpeg

Václav Havelka – Places ft. Johana Matoušková a David Boulter
Credits: Václav Havelka, Johana Matoušková, David Boulter
Label: Mistafilms/Biofilms
Už 18. září vstupuje do kin nový český film Místa, o jehož hudební doprovod se postarali Václav Havelka z Please The Trees a David Boulter ze slavné britské kapely Tinderticks. Oba pánové stojí i za titulní písní Places, v níž je slyšet rovněž hlas představitelky hlavní role Johany Matouškové. Ke skladbě vznikl také klip, který pochopitelně funguje jako upoutávka na zmíněný snímek režiséra Radima Špačka a scenáristy Ondřeje Štindla.

Spustit audio