NOVINKY: Alt-J, Monikino Kino, Allo Darlin', Fantastic Mr. Fox a další lišáci

20. srpen 2014
Factory Radia Wave

V dnešních novinkách vysvitne značně bipolární slunce: Monikino Kino vás po promítání vezme na běžky, zatímco Youcoco zabydlí svými kytarami prázdné prostory. Bipolar Sunshine rozbalí lehátka na Měsíci a mladičká Shannon Saunders na ně natáhne houseová prostěradla. Zkrátka romance i dobrodružství. Jazz i Faust.

Alt-J – Every Other Freckle
Credits: Joe Newman, Thom Green, Gus Unger-Hamilton
Label: Infectious
Britští indie rockeři Alt-J před dvěma lety sklidili nadšené reakce (a prestižní Mercury Prize) za své debutové album An Awesome Wave, které se 23. září dočká svého pokračovatele. Nová deska ponese název This Is All Yours a vy už z ní můžete znát skladby Hunger of the Pine (s famózním klipem režiséra Nabila) a Left Hand Free. My vám ale nabízíme aktuální třetí singl Every Other Freckle, který patří k tomu nejoriginálnějšímu, co tato, nyní již jen trojice z Leedsu dosud natočila. Nekonvenčně strukturovaný track, který je mixem eklektroniky, funku, country-bluesových postupů a folkových prvků, působí jako nečekaně plodné setkání legendárních kolážistů The Beta Band a vestičkářů Mumford & Sons na pitevním stole.

Monikino Kino – Běžky
Credits: Monika Midriaková, Petr Marek
Label: Slnko Records
1. září začíná nový školní rok, projekt Monikino Kino ale ten den zahajují Prázdniny. Tak se totiž jmenuje debut, kterým se česko-slovenská dvojice Monika Midriaková a Petr Marek (MIDI LIDI) představuje širší veřejnosti. Potkali se před pěti lety, dva roky dělají společně hudbu a před rokem a půl poprvé koncertovali coby předkapela projektu DVA. Styl své debutové desky, kterou vypouští bratislavská značka Slnko Records, charakterizují jako „elektronický pop o naději“.

Allo Darlin' – Romance And Adventure
Credits: Elizabeth Morris, Bill Botting, Michael Collins, Paul Rains
Label: Slumberland
Britsko-australská indiepopová čtveřice Allo Darlin' vydá 7. října své třetí studiové album We Come From The Same Place. Pilotním singlem je naléhavá skladba Romance And Adventure, která vznikla vlastně z hecu: kytarista Paul Rains požádal zpěvačku Elizabeth Morris o popový song v mollové tónině. Výsledný track je antitezí zpěvaččina soukromého života: zatímco ona sama se v posledních měsících stihla zamilovat, přestěhovat do Itálie a následně i vdát, v dramatické skladbě Romance And Adventure zpívá o rozchodu a únavě z potřeby dokazovat světu svou sílu a odhodlání.

Shannon Saunders – Sheets
Credits: Shannon Rebecca Saunders
Label: Lovejoy
Další ze zástupu mladých britských nadějí se jmenuje Shannon Saunders: teprve dvacetiletá zpěvačka a skladatelka si postupně získala pozornost publika a kritiky rozličnými covery i originálními songy, které už několik let zveřejňuje na svém YouTube kanálu (kde má momentálně něco přes 50 tisíc odběratelů). Její aktuální house-popový hit Sheets je smělou předzvěstí debutového alba, jež by mělo vyjít začátkem příštího roku.

Youcoco – Empty Spaces
Credits: Radmila Kvasničková, Ria Bobotová
Label: Starcastic/Deadred
Kdo si trenčínské duo Youcoco pamatuje z jejich syrového debutu Big Now z roku 2010, bude jejich novým singlem Empty Spaces hodně překvapen. Místo výbuchů kytarových riffů v dvouminutových písničkách tu máme delikátní čtyřminutovou baladu o lásce. Digitální singl, který je zdarma ke stažení z webu labelu Deadred/Starcastic, ohlašuje také návrat Youcoco na pódia: dámy se naposledy představily na domácím festivalu Grape. Ještě dodejme, že Radmila K. a Ria B. písničku natočily v trenčínském studiu Men At Sound a o novém albu zatím mlčí.

03189192.jpeg

Fantastic Mr. Fox – On My Own ft. Denai Moore
Credits: Stephen Gomberg
Label: Black Acre
Manchesterský producent Stephen Gomberg si pro svůj postdubstepový projekt vypůjčil jméno Fantastic Mr. Fox z báječného animáku Wese Andersona. Od roku 2010 má za sebou sérii EPček a vinylových singlů, o které se stará bristolská značka Black Acre. Do své diskografie si pan Liška na konci srpna připíše nový singl – futuristickou baladu On My Own, která se od jeho dosavadní tvorby liší tím, že obsahuje původní vokál. Postarala se o něj zpěvačka Denai Moore, která předtím spolupracovala třeba s Plan B.

I Love You But I've Chosen Darkness – Faust
Credits: Christian Goyer, Daniel Del Favero, Ernest Salaz, Edward Robert, Tim White
Label: Secretly Canadian
Po dlouhých osmi letech se vrací na scénu texaská formace I Love You But I've Chosen Darkness, která na svůj gothic-rockový debut Fear Is On Our Side (2006) konečně naváže novinkou Dust. Ta vyjde u Secretly Canadian 28. října a kapela z ní s předstihem vypouští dynamický ponurý singl Faust, který navazuje přesně tam, kde austinská pětice před lety skončila. Ostatně: novou desku produkuje opět Paul Barker z Ministry.

Brooke Fraser – Psychosocial
Credits: Brooke Gabrielle Fraser Ligertwood
Label: Sony
Skutečnost, že australská a novozélandská hudební scéna momentálně zažívá masivní rozkvět, je už všeobecně známým faktem. Třicetiletá novozélandská písničkářka Brooke Fraser, která se teprve nyní dostává do širšího povědomí i za hranicemi svého kontinentu, ale není žádným nováčkem: na scéně už je víc jak deset let a za sebou má tři dlouhohrající alba. Její aktuální popová hymna Psychosocial s bezmála gospelovým refrénem je předzvěstí čtvrté desky, která se ponese v duchu citelné proměny zvuku oproti veškerému jejímu dosavadnímu materiálu.

Bipolar Sunshine – Deckchairs On The Moon
Credits: Adio Marchant
Label: Polydor/Aesthetic
Rozpustit po pěti letech svoji domácí kapelu Kid British se nakonec pro manchesterského zpěváka Adia Marchanta ukázalo být docela dobrým nápadem. Pod hlavičkou svého nového projektu Bipolar Sunshine podepsal velké značce Polydor a boduje singly na pomezí popu a indie rocku. Aktuální EPčko Where Did The Love Go už údajně připravuje fanoušky na debutovou desku, která by měla vyjít ještě tento rok. Pokud bude stejně chytrá a chytlavá jako skladba Deckchairs On The Moon, kterou si nasazujeme do playlistu, pak se rozhodně zlobit nebudeme.

Mick Jenkins – Jazz
Credits: Mick Jenkins
Label: Cinematic l
Třiadvacetiletý chicagský rapper Mick Jenkins hrdě kráčí ve stopách svého učitele Commona a dělá tzv. uvědomělý rap pro neklidné časy. V polovině srpna vypustil svoji mixtape The Water(s), která navazuje na jeho loňský debut Trees & Truths. Nás z novinky, která je zdarma ke stažení na webu, zaujala skladba Jazz, v níž v textu propojuje hiphopovou tradici s odkazem jazzu. K působivé skladbě vzniklo i video natočené v ulicích Chicaga.

Spustit audio