NOVINKY: Alvvays, Tei Shi, Die Alten Machinens, Tove Styrke a další (bi)orchestry

15. říjen 2014
Factory Radia Wave

V dnešních nabitých novinkách se to hemží podivnými tvory a inkarnacemi. Talentovaný rapper Logic se představuje coby řidič slečny Daisy, domácí robot Moimir Papalescu létá jak albatros a Tove Styrke je hraniční, jak jenom severské zpěvačky umí být. Slovenští Fresh Out Of The Bus zpívají o ovcích a venkovských šlechticích, zatímco brněnský Biorchestr vyzdvihuje přednosti Železného muže. What You Want?

Tei Shi – Bassically
Credits: Valerie Teicher
Label: Mermaid Ave / Double Denim
Brooklynská písničkářka s argentinskými kořeny Valerie Teicher alias Tei Shi na sebe strhla pozornost fanoušků i kritiky svým loňským minialbem se skvělým titulem Saudade (portugalský výraz, který nemá v ostatních jazycích ekvivalent, označující zcela specifický druh stesku). Její věhlas – navzdory úspěšné spolupráci s britskými Glass Animals a častým přirovnáním k Lykke Li, Solange nebo Sharon Van Etten – zatím nicméně nedosahuje zasloužených výšin. Změnit to může Valeriin fantastický nový elektropopový singl Bassically, v němž se (zcela v duchu aktuálního tématu týdne na Radiu Wave) vymezuje vůči novodobému sexismu.

Alvvays – Archie, Marry Me
Credits: Molly Rankin
Label: Transgressive / Polyvinyl / Royal Mountain
Nadějná kanadská pětice Alvvays nedávno díky singlu Adult Diversion podepsala značce Polyvinyl a v rámci oslav oficiálně vydává výtečný nový track Archie, Marry Me, který je předzvěstí jejího dlouhohrajícího debutu (stylově zrnitý klip k písničce se však objevil už během léta). Romanticky roztoužený vokál frontwoman Molly Rankin je tu skvěle vyvážen zurčením nabroušených kytar a refrénem, který se topí v hořkosladké extázi. Vzhledem k množství skvělé muziky, která z Toronta průběžně přichází, by se tam člověk skoro i přiženil.

Logic – Driving Ms. Daisy ft. Childish Gambino
Credits: Sir Robert Bryson Hall II, Donald Glover
Label: Visionary Music Group / Def Jam
Čtyřiadvacetiletý americký rapper Logic je žhavým kandidátem na hiphopový objev letošního roku. Po loňské, velmi dobře přijaté mixtape Young Sinatra: Welcome to Forever a podpisu u Def Jam už jeho kariéře ve světě hudebního průmyslu nestojí nic v cestě. Za dva týdny ji definitivně odstartuje album Under Pressure, na kterém se (na tradiční hiphopové poměry) vyskytuje neobvykle málo hostů. A tak se i pilotní singl Driving Ms. Daisy s Childish Gambinem nakonec objeví jen v podobě bonusové skladby. To nám ale nebrání nasadit skladbu do rotace: dostala jméno po oscarovém snímku z roku 1989 a sampluje se v ní skladba Spaz od N.E.R.D.

03228422.jpeg

Die Alten Maschinens – Albatross
Credits: Moimir Papalescu, Leon Stevenson
Label: self-released
Když spí jeho domovská Vanessa, realizuje se Moimir Papalescu v robo-popovém projektu Die Alten Maschinen, který založil s kanadským zpěvákem a bubeníkem Leonem Stevensonem. Minulý týden vybrali na serveru HitHit peníze na pražský a brněnský koncert, kde pokřtí svoje nové album Change v kompletní sestavě. Desku před vydáním propaguje balíček Change EP, který je dostupný zdarma přes protokol BitTorrent. Najdete v něm všechny dosavadní singly z alba, remixy a také novinku Albatross, kterou si od Die Alten Maschinen nasazujeme do vysílání.

Tove Styrke – Borderline
Credits: Tove Styrke
Label: Sony Music UK
Jedna švédská zpěvačka s křestním jménem Tove už Ameriku dobyla, na druhou sláva teprve čeká. Na rozdíl od Tove Lo, která minulý týden vystřelila se singlem Habits do první desítky Billboardu, je její jmenovkyně Tove Styrke relativně na začátku. Finalistka talentové soutěže Swedish Idol 2009 už má za sebou debutovou desku, ale skutečný start její kariéry nastává právě teď. Podepsala u Sony Music a elektropopový singl Borderline propaguje stejnojmenné EP, které světu představí 23. listopadu. My si u skladby vycházející z reggae soundu nemůžeme nevzpomenout na naši oblíbenou Santigold.

Fresh Out Of The Bus – Philistines, Sheep and Squires
Credits: Tomáš Löbb, Michal Eichler, Martin Zaujec
Label: self-released
Fresh Out Of The Bus je rockové trio ze slovenské Nitry a objev pořadu Demovnica_FM na slovenské veřejnoprávní stanici Rádio_FM. Po slibném jarním EP 12/13 kapela zahrála na několika letních festivalech (Rock For People) a její vzestup by mělo potvrdit druhé EPčko, jež trojice nahrála v bratislavském studiu LVGNC a které vyjde v prosinci. Ohlašuje ho sugestivní singl Philistines, Sheep and Squires, přičemž za zmínku stojí i minimalistický, leč působivý klip k této skladbě.

03228421.jpeg

Sheer Mag – What You Want
Credits: Hart Seely
Label: Wilsuns RC
Filadelfská kapela Sheer Mag se dala dohromady teprve letos v únoru, přesto už je kolem ní slušný mediální buzz. Jejich syrový power-popový sound dává vzpomenout na tvorbu klasiků The Nerves, nebo dokonce Kiss, je v něm ale cosi z novodobé indierockové bezprostřednosti. Track What You Want, jenž míří do našeho playlistu, pochází ze slibného čtyřskladbového sedmipalce, který vyšel koncem září na labelu Wilsuns RC.

Yumi Zouma – Alena
Credits: Kim Pflaum, Charlie Ryder, Josh Burgess
Label: Cascine
Dalším novozélandským (ovšem mezi New Yorkem a Paříží pravidelně pendlujícím) objevem poslední doby je trio Yumi Zouma, jehož odzbrojující zasněný synth pop sklízel v blogosféře úspěchy už letos v únoru po vydání bezejmenného EP. Na něm se trojice v čele se zpěvačkou Kim Pflaum prezentovala coby důstojný nástupce předloni se rozpadnuvších Seveřanů Air France. V novém tracku s povědomým názvem Alena baleárské nálady ustoupily disko feelingu: nostalgický pop se tu vkusně potkává s typickým houseovým klavírem. Není divu, že si novozélandskou trojici aktuálně pozvala na turné tamní největší star – teenagerská diva Lorde.

Biorchestr – Železný muž
Credits: Aleš Pilgr
Label: self-released
Aleš Pilgr je známý hlavně jako bubeník Květů, fanouškům osobitého brněnského folku by ale neměl uniknout ani jeho boční projekt Biorchestr. Trio, v němž figuruje i jeho manželka Jana a cellista Tomáš Jenček, vydává v říjnu své třetí studiové album pojmenované po nejvnitřnějším měsíci planety Jupiter Io. Na vydání desky kapela pořádala sbírku symbolickým prodejem pozemků právě na měsíci Io. Album se křtí 23. října v brněnském klubu Šelepka a my si z něho nasazujeme mile naivistickou skladbu Železný muž.

Populous – Fall ft. Cuushe
Credits: Andrea Mangia, Mayuko Hitotsuyanagi
Label: Interbang / Bad Panda / Folk Wisdom
Na dlouhých šest let se odmlčel italský producent Andrea Mangia, který si říká Populous. Jeho novinka nese název Night Safari a představuje svéráznou poctu globálnímu popu: Mangia na ní zručně kloubí elektroniku, africké polyrytmy a tropické inspirace. Delikátní singl Fall, v němž hostuje japonská zpěvačka Cuushe, je podle jeho slov hudební obdobou „lesní pagody“. Dobrý večer.

Spustit audio