NOVINKY: Austra, Little Husky, The Radio Dept., Sporting Life a další životy

25. říjen 2016
Factory Radia Wave

Poslední série říjnových hudebních novinek na Radiu Wave kombinuje návraty osvědčených jmen a tipy na hudebníky, kteří se nahoru teprve derou. Ty první zastupují elektropopová formace Austra, zasněná švédská kapela The Radio Dept. nebo naštvaní Sleaford Mods, k těm druhým zase patří český písničkář Little Husky nebo zpěvačka Bonzai.

Austra – Utopia
Credits: Katie Stelmanis, Maya Postepski, Dorian Wolf, Ryan Wonsiak
Label: Domino
Jestli měl někdo někdy našlápnuto k útoku na elektropopový trůn, který obývala švédská dvojice The Knife, byl to projekt Austra v čele se zpěvačkou Katie Stelmanis. The Knife ovšem přesedlali k experimentálnějším podobám elektronické hudby a v roce 2014 se dokonce rozpadli, jakékoliv srovnávání tedy ztratilo svůj důvod. Austra ovšem pokračuje: aktuální singl Utopia propaguje chystanou desku Future Politics, a pokud bude album podobné jako první track, můžeme se těšit na hodně hladkou a příjemně tepající melancholickou výpravu.

Choir Boy – Hellmouth
Credits: Adam Klopp
Label: Team Love Records
Americký ansámbl Choir Boy, čítající šest členů, vychází z estetiky bedroom lo-fi popu, klade ale velký důraz na výsledný zvuk a originální produkci. Jak se jim to daří, uslyšíme už tenhle pátek, kdy u labelu Team Love Records vyjde album Passive With Desire. Frontman a hlavní tvůrčí mozek Adam Klopp desku popisuje jako soubor písní o duševním zdraví, znovuzrození a vztazích. Singlový track Hellmouth, kterému nechybí půvabný upírsko-wrestlerský videoklip, se tzv. zavrtává do ucha hned na první poslech.

The Radio Dept. – This Thing Was To Bound To Happen
Credits: Johan Duncanson, Martin Larsson
Label: Labrador
Za patnáct let na scéně si švédská kapela The Radio Dept. vydobyla postavení jedné z nejoceňovanějších dream popových formací – a to je při velké konkurenci v tomhle subžánru docela výkon. Do podzimní sezóny, která k jejich hudbě dokonale sedí, vstoupilo duo ve složení Johan Duncanson a Martin Larsson vydáním čtvrtého alba Running Out Of Love. Do naší rotace z něj putuje skladba This Thing Was Bound To Happen. Lepší kombinaci melancholického synth popu a severského písničkářství budete letos hledat jenom těžko.

Kami – Home Movies
Credits: Kami De Chukwu, Kevin Rhomberg
Label: Savemoney
Chicagský rapper Kami je členem kolektivu Savemoney, k němuž patří i Chance The Rapper, a také polovinou projektu Leather Corduroys, na příští rok ale chystá vlastní debutové album. Výtečná skladba Home Movies je jeho první vlaštovkou. O produkci se postaral Knox Fortune a v klipu hostují chicagští rappeři Vic Mensa a Joey Purp v roli Kamiho spoluhráčů z fiktivní rockové kapely.

Sporting Life – Court Vision feat. Evy Jane
Credits: Sporting Life, Evelyn Mason
Label: R&S Records
Harlemský producent Sporting Life je známý hlavně jako člen rapového dua Ratking, ve kterém působí společně s rapperem jménem Wiki a které má za sebou hodně dobře hodnocenou desku So It Goes z roku 2014. To zpěvačka Evelyn Mason působící v duu Evy Jane vydala debutové album plné experimentálního R&B před několika dny. Do rotace Radia Wave putuje společný track obou zmíněných hudebníků Court Vision – ten může připomenout třeba poslední počiny zpěvačky Abry. Track pochází z EP Slam Dunk, Vol. 2.

P Money – Panasonic
Credits: Paris Moore-Williams
Label: Rinse
Po Skeptovi a Giggsovi chystá album na letošní rok i další výrazná postava londýnského grime – P Money. Po nespočtu EPček a singlových hitů, které nasbíral za deset let na scéně, přichystal konečně svůj albový debut. Bude se jmenovat Live & Direct a vychází na konci listopadu péčí labelu Rinse. Prvním singlem je skladba Panasonic, o jejíž beat se postaral Deeco.

Roullieux – Spoils
Credits: Luboš Rezek, Martin Sýkora, Petr Vrba,
Label: Unusual Records, Polí5
Skoro tři roky po povedeném albu Scatter Your Soul přichází pražské trio Roullieux s novým třípísňovým EP The Spoils. Zakladatele projektu Luboše Rezka (The Ruin of Ruins) zde znovu doplňují Petr Vrba (IQ+1) a Martin Sýkora (White Wigwam). Nahrávka, z níž si vybíráme titulní skladbu, vychází společnými silami Unusual Records a Polí5.

Sleaford Mods – TCR
Credits: Jason Williamson, Andrew Fearn
Label: Rough Trade Records Ltd.
Sleaford Mods jsou zpátky! Pětiskladbové EP s názvem TCR vychází u většího labelu Rough Trade Records, ale jinak se nic nemění – hudba inspirovaná ostrovním post-punkem, punkovým básnictvím ala John Cooper Clark a oldschoolovým rapem zůstává. Dvojice nás znovu bere do zaplivaných hospod čtvrté cenové, provádí nás kolorytem sídlišť a okolo autobusových zastávek se čpavým odérem. Název TCR odkazuje k sérii hraček Total Control Racing, ve které závodní autíčko donekonečna kmitá ve stejné smyčce – labourista Jason Williamson stojící na straně dělnické třídy tak komentuje současnou Británii i bezvýchodnost života v kapitalistickém realismu.

03438827.jpeg

Little Husky – Drunk Astronaut
Credits: Martin Pípal
Label: self-released
Na písničkáře Martina Pípala už jsme dřív mohli narazit ve formacích Thoola a Goodbye, Labrador, které jsou pravidelným posluchačům Radia Wave určitě dobře známé. Další kapitola jeho hudební dráhy už je ale sólová – pod jménem Little Husky se Pípal rozhodl vzdát poctu songwriterům, jako jsou Elliott Smith, Nick Drake nebo Mark Kozelek. Z minimalistického folkového debutu Yearnings vybíráme hned úvodní skladbu Drunk Astronaut.

Bonzai – Cruel
Credits: Bonzai
Label: Sony Music
Zpěvačka Bonzai se dostala do povědomí díky předskakování Flumeovi nebo Mura Masa, aktuální singl Cruel ale naznačuje, že už brzo začne vystupovat spíš jako hlavní hvězda. Pomalu gradující track se zvukem plným napětí propaguje chystané EP Lunacy, které vyjde už tento pátek. Pro Bonzai to bude druhý letošní release – úspěch sklidila už s EPčkem Sleepy Hungry.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio