NOVINKY: Baauer, Thurston Moore, Oh Land, Lanugo, Bully, Aid Kid a další děcka

21. říjen 2014
Factory Radia Wave

Aktuální novinky Radia Wave se koupou ve světle, stejně jako nadějný londýnský kvartet s krkolomným jménem Gengahr. Americká kapela Bully láskyplně šikanuje mlékaře, Thurston Moore popisuje svůj nejlepší den, pražští Lanugo se prohání nad městem a hlavu vzhůru pozvedá i dánská diva Oh Land. Neváhejte, stačí one touch.

Baauer – One Touch ft. AlunaGeorgeCredits: Harry Bauer RodriguesLabel: self-releasedTrapový inovátor Baauer nemusí nikomu dokazovat, že jeho tvorba není jen virální hit Harlem Shake, poslední dobou nicméně vydává nového materiálu poskrovnu. Aby potěšil své fanoušky, nechal je na Facebooku vybrat nový singl ze seznamu nevydaných kolaborací. Největší počet hlasů nakonec získala jeho masivní spolupráce s duem AlunaGeorge nazvaná One Touch. Dva týdny po jejich čerstvém singlu Supernatural se nám tak britská dvojice připomíná díky Baauerovi znovu.

Gengahr – Bathed In LightCredits: Felix BusheLabel: TransgressiveLondýnská čtveřice Gengahr si během posledních měsíců podmanila blogosféru singly Fill My Gums With Blood a Powder, které jim vysloužily srovnávání např. s ceněnými kolegy Alt-J. 27. října Gengahr vydávají svůj dlouhohrající debut Powder, z něhož vám nabízíme mimořádně chytlavou, znepokojivou skladbu Bathed In Light, jíž dominuje falzet frontmana Felixe Bushe. Pokud byste chtěli vidět mladou kapelu na vzestupu, neváhejte zajet do Londýna na oslavy desátého výročí existence labelu Transgressive, kde se britský kvartet představí po boku našich dalších nových oblíbenců z minulého týdne – kapely Alvvays.

Vince Staples – Limos ft. Teyana TaylorCredits: Teyana Taylor, Vince StaplesLabel: Def Jam RecordingsPo několika mixtapes se kalifornský rapový supertalent Vince Staples dostává konečně k oficiálním nahrávkám. První z nich je 7. října vydané EPčko Hell Can Wait, jehož pilotní singl Blue Suede už z vysílání Radia Wave znáte. Debutový počin jednadvacetiletého rappera na značce Def Jam si představíme ještě výtečnou skladbou Limos, ve které hostuje zpěvačka Teyana Taylor, podepsaná na labelu Kanyeho Westa Good Music. Její hlas mimochodem dělá tzv. „křoví“ na několika skladbách Westova opus magnum My Beautiful Dark Twisted Fantasy.

03233331.jpeg

Bully – MilkmanCredits: Alicia Bognanno, Stewart Copeland, Daniel Severs, Kyle HunterLabel: self-releasedIndierocková čtveřice Bully z amerického Nashvillu, která má ve svém středu výhradní autorku hudby i textů a talentovanou zvukovou inženýrku Alicii Bognanno, aktuálně vydává nový sedmipalec, který nadchne nejen fanoušky kapel typu Swearin′ nebo Cloud Nothings. Na jeho A-straně nalezneme svěží pop-punkový track Milkman, který s nakažlivou energií míří do našeho playlistu.

Aid Kid – Broken ArpCredits: Ondřej MikulaLabel: FlexyProducent Ondřej Mikula alias Aid Kid už delší dobu poutá pozornost fanoušků čerstvé krve na domácí elektronické scéně. Nedávno předskakoval zahraničním hvězdám, jako jsou SOHN nebo Sophie, a jeho remix je ke slyšení ve znělce k festivalu Mezipatra. Že si zvýšený zájem zaslouží, potvrzuje Aid Kid singlem Broken Arp, který předznamenává jeho debutovou desku. Ke skladbě bude prý brzy i videoklip, na němž pracuje režisér Bohdan Bláhovec.

03222795.jpeg

Oh Land – Head Up High Credits: Nanna FabriciusLabel: Tusk or ToothDánská, v Brooklynu usazená elektropopová princezna Nanna Fabricius alias Oh Land 11. listopadu naváže na desku Wish Bone (úspěšný singl Renaissance Girls znáte z našeho vysílání) novinkou nazvanou Earth Sick. Desku spolufinancovanou skrze fanouškovskou platformu PledgeMusic Nanna nahrála v podstatě sama v domácím studiu a vydává ji pod hlavičkou vlastního labelu Tusk or Tooth. Prvním singlem je hitovka Head Up High, kterou Oh Land původně napsala pro přítelkyni v nouzi, a pak nadlouho zapomněla, že vůbec existuje.

Shura – IndecisionCredits: ShuraLabel: PolydorKdyž jsme si zpěvačku jménem Shura představovali v červenci díky internetovému singlu Just Once, předvídali jsme, že se o ni strhne bitva nahrávacích společností. Stalo se a talentovaná interpretka setrvávající v anonymitě nakonec podepsala velké firmě Polydor; tudíž můžeme čekat, že její cesta do povědomí posluchačů bude ještě o něco rychlejší. Na konci října se navíc poprvé představí živě na osmi evropských koncertech a u příležitosti svého prvního turné vydává singl Indecision, jehož melancholický synth pop můžeme brát jako její třetí singlovou trefu do černého v řadě.

03179784.jpeg

Thurston Moore – The Best DayCredits: Thurston MooreLabel: MatadorVůdčí postava newyorských klasiků Sonic Youth, kytarista, zpěvák a experimentátor Thurston Moore tento týden vydává své čtvrté sólové album The Best Day, z kterého pro vás vybíráme dynamický titulní track s naostřenými riffy, klasickým rockovým sólem a autorovým kamenným vokálem. Skladbu berte i jako pozvánku na 30. října, kdy Thurston Moore Band – jehož součástí je i basistka My Bloody Valentine Debbie Googe – zahraje v pražském Lucerna Music Baru.

Lanugo – Nad městemCredits: Markéta Foukalová, Viliam Béreš, Mirek Šmilauer, Rastislav Uhrík, Martin Kopřiva, Martin NovákLabel: self-releasedPražský kvintet Lanugo se od jazzových počátků vyvinul do nadžánrové krásy a na konci září vydal své třetí řadové album nazvané jednoduše Lanugo, 2014. Projekt kolem zpěvačky Markéty Foukalové a klavíristy Viliama Béreše necelý měsíc poté vypouští ještě klipové zpracování skladby Nad městem, která nás z desky (natočené za finanční pomoci fanoušků mobilizovaných přes HitHit) zaujala nejvíce.

Mont Oliver – 19Credits: Jakob Hammershøj, Niels Christian Sommer, Mads Bernt PedersenLabel: Fake DiamondKodaňské trio Mont Oliver vstupuje na evropskou hudební scénu suverénním stylem: znamenitý debutový singl 19 (ze stejnojmenného EPčka, které vyjde v listopadu) trojici představuje jako talentované hráče na poli současného urbánního popu. Oldschoolový hiphopový beat, lehce psychedelické klávesy, tučná basa a R&B falzet, který dominuje extatickému refrénu – z takových ingrediencí vykutali Mont Oliver svůj prvotřídní popový halucinogen.

Spustit audio