NOVINKY: Beyoncé, Dizzcock, Katy B, Labradoor a další psiska

26. duben 2016
Factory Radia Wave

Pro několik následujících dnů si pozornost hudebního světa uzmula Beyoncé a její náhle vydané surprise album Lemonade samozřejmě reflektujeme i v novinkách na Radiu Wave. Vracíme se ale třeba i k českému producentu Dizzcockovi, britské hvězdě Katy B a plejádě hostů na desce Honey, dojde i na nezávislý rap z dílny Aesop Rocka. Objevuje se i dost kytarových hitovek, fúze psychedelie s funkem nebo nizozemský indie rock. Plně dobrý.

Amber Arcades – Fading Lines
Credits: Annelotte de Graaf, Keven Lareau
Label: Heavenly Recordings
Na velký talent nizozemské nezávislé scény, zpěvačku a skladatelku Annelotte de Graaf už jsme na Radiu Wave upozorňovali prostřednictvím jejího krautrockem ovlivněného singlu Turning Light. Z debutové desky, která vyjde v nejbližší době, si teď nasazujeme ještě jeden singl – skladba Fading Lines opouští rytmické experimenty a působí spíš jako prototyp letního kytarového hitu. Těžko říct, jestli se Amber Arcades na desce přikloní spíš k experimentům nebo výrazným melodiím, talent má ale rozhodně na oboje.

Dizzcock – Outta Hood
Credits: Ondřej Bělíček
Label: Red For Colour Blind
Český producent a člen kapely Lightning Glove Ondřej Bělíček se od vítězství ceny Vinyla za desku Elegy of Unsung Heroes zatím moc nezastavil – naposledy vystoupil třeba na Radio Wave Opening Session a o týden později představil v klubu Neone nový videoklip, na kterém s ním spolupracoval autor jeho koncertních vizuálů Jan Šrámek. Videoklip doprovází skladbu Outta Hood, která původně vyšla na zmíněném albu Elegy of Unsung Heroes a kterou teď zařazujeme do rotace.

Sonny & The Sunsets – Moods
Credits: Sonny Smith, Jordi Llobet, German Carracasco, Shayde Sartin, Pat Toves, Tahlia Harbour, Garret Goddard
Label: Polyvinyl
Skupina Sonny & The Sunsets snad ani nemohla vzniknout nikde jinde než v San Francisku – jedině tam totiž může kapela postavit svůj zvuk na funkových kytarových riffech, lehce intoxikované psychedelii a reminiscencích na frackovství Ariela Pinka. Frontman Sonny Smith a jeho The Sunsets singlem Moods poutají na chystanou desku Moods Baby Moods, která vyjde u labelu Polyvinyl a která by mohla svou přitažlivou kombinací černé rytmiky se sarkastickým zpěvem v záplavě letních kytarovek hodně vyčnívat.

Katy B x MssingNo x Geeneus – Water Rising
Credits: Kathleen Anne Brien, MssingNo, Gordon Warren
Label: Virgin EMI Records
Britská hvězda Katy B má na kontě čerstvé album Honey, o jehož vysokých ambicích už jsme mluvili v souvislosti se singlem Calm Down, který produkovali Four Tet a Floating Points. Podobných kolaborací je na albu celá řada – na desce se objevuje Mr. Mitch, Craig David, Major Lazer nebo třeba londýnský beatmaker MssingNo. Právě ten je společně s kolegou Geeneusem podepsaný pod singlem Water Rising, který jako druhý track z desky posíláme do rotace.

ELEL – Animal
Credits: Ben Elkins, Zach Tichenor, Tim Cook, Jo Jo Jackson, Alex Mojavarian, Jerry Pentecost, Fredrick Weathersby, Stefan Forbus
Label: Mom + Pop Music
Když jsme přesně před dvěma lety upozorňovali na nashvillskou kapelu ELEL, nadšeně jsme psali, že debutová deska vyjde už brzo. Proces vzniku alba Geode se sice trochu zpomalil, po krátkém odkladu to ale vypadá, že očekávané album nakonec spatří světlo světa letos. Že se v táboře ELEL konečně něco děje, napovídá singl Animal, na kterém osmičlenná skupina opět využívá svého bohatého zvuku a především talentu pro bezmála hymnické refrény.

Aesop Rock – Rings
Credits: Ian Matthias Bavitz
Label: Rhymesayers Entertainment
Výrazná postava indie hip hopu Aesop Rock si dal v posledních letech od rapu pauzu a natočil album s písničkářkou Kimyou Dawson pod hlavičkou projektu The Uncluded. Do svého tradičního žánru se ale nyní vrací novinkou The Impossible Kid, která vychází tento pátek. Instrumentálky si jako obvykle obstaral sám, tentokrát s drobnou výpomocí od filadelfské skupiny Grimace Federation. Aesop Rock rapu chyběl, podle výzkumu datového inženýra Matta Danielse z roku 2014 má ze všech současných rapperů největší slovní zásobu, kterou dokonce překonává i samotného Shakespeara. Přesvědčit se o tom můžete ve skladbě Rings, která jeho sedmou studiovou desku propaguje zajímavým videem.

Martha – Goldman’s Detective Agency
Label: Dirtnap Records
Kapela Martha, jejíž členové svoji tvorbu označují za obyčejný pop, zní na první pohled jako celkem rozjetý euforický punk odněkud ze Spojených států. Ve skutečnosti ale kapela sídlí v severoanglickém přístavním městě Durham City, odkud aktuálně vysílá do světa singl Goldman’s Detective Agency. Skladba pochází z desky Blisters In The Pit Of My Heart, kterou vyznavači hnutí straight edge a milovníci DIY přístupu vydají už v červenci.

Beyoncé – Sorry
Credits: Diana Gordon, Sean Rhoden, Beyoncé Knowles, Chauncey Hollis Jr.
Label: Parkwood
Americká hvězda Beyoncé vydala v neděli překvapivě své nové album Lemonade. Stejně jako u minulé řadové desky jsou i tentokrát všechny skladby opatřené klipy a „vizuální album“ mělo premiéru na HBO, zatímco audiostopa byla ke slyšení na streamovací službě TIDAL. Na desce se podíleli například James Blake, Diplo, Jack White či Ezra Koenig z Vampire Weekend. My si z kolekce, v níž nechybí ani starší počin Formation, vybíráme track Sorry. Pro Beyoncé ho produkoval Hit-Boy.

03565685.jpeg

Slowmotiondancer – Adulthood
Credits: Dominik Gajarský
Bezmála dva roky starý albový debut Life Is Fine pražského projektu Slowmotiondancer pořád čeká na svého sourozence, Dominik Gajarský se ale průběžně hlásí s novou hudbou. Do dubnových plískanic nám posílá skladbu Adulthood, která se už tradičně nese v rozjímavých náladách. Její poselství je ale pozitivní – „Je rok 2050, i Bieberovi už je padesát a všechny tvoje problémy jsou pryč,“ zpívá se ve skladbě, kterou si můžete zdarma stáhnout ze SoundCloudu Slowmotiondancera.

Labradoor – Silence
Credits: Emil Brynge
Label: self-released
Přirovnávaní k The Beach Boys je samozřejmě často přestřelené, na londýnskou kapelu Labradoor ale celkem sedí – jejich talent k napsání melodie, která zafunguje v prvních vteřinách poslechu, je výjimečný. Stejně tak pozoruhodná je i celková atmosféra bezstarostnosti, která ale nikdy nesklouzne k banalitě. Singl Silence, který frontman Emil Brynge piloval dlouhé měsíce, je k dokonalosti dotažená kytarová miniatura, kvůli které určitě stojí za to kapelu Labradoor sledovat dál.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio