NOVINKY: Beyoncé, MssingNo, Moin Moin, Porches a další verandy

9. únor 2016
Factory Radia Wave

O událost uplynulého týdne se postarala sama královna Beyoncé, která nejdřív nečekaným klipem a singlem Formation rozbourala internet a poté si jej ještě vyzkoušela naživo při Super Bowlu. Do našich novinek ale putují i o něco méně bombastické skladby: ostravská písničkářka Moin Moin pomocí skladby Sun And Moon dokazuje, že i křehká hudba může být intenzivní, britský producent MssingNo zase prostřednictvím nového EP Fones sebejistě přebírá štafetu nejlepšího ostrovního beatového melancholika.

Newyorský kytarový projekt Porches, za kterým stojí Aaron Maine, má momentálně na kontě skvěle hodnocenou desku Pool a my si z ní vybíráme skladbu Car. Nový release vydala i písničkářka Frankie Cosmos, která je shodou okolností přítelkyní Aarona Mainea. Hudba zkrátka tzv. hory přenáší.

Beyoncé – Formation
Credits: Beyoncé Giselle Knowles-Carter, Michael Len Williams II, Swae Lee
Label: Parkwood/Columbia
Beyoncé fanoušky poslední dobou ráda překvapuje, takže když v sobotu vypustila bez ohlášení nový singl i klip se skladbou Formation, vlastně to zase takový šok nebyl. Současným trapovým soundem hodně ovlivněný track napsal Swae Lee z Rae Sremmurd a produkoval ho hitmaker Mike WiLL Made-It a Beyoncé se v barevném klipu stylizuje do bojovnice za občanská práva. Vydání tracku předcházelo její nedělní vystoupení na Super Bowlu.

February – Hide Me Under Autumn Leaves
Credits: Vladislav Uskov, Tomáš Klézl, Tomáš Zahrada, Vašek Menšík
Label: http://februarymusic.bandcamp.com
Kdy jindy než v únoru může vypustit svůj debutový singl kapela February? Jmenuje se Hide Me Under Autumn Leaves a kvartet ze severu Moravy ho nahrál v domácím prostředí ostravského studia Muflon. Svůj žánr popisují jako „post indie“ a poslech hymnického tracku prozradí víc.

Moin Moin – Sun And Moon
Credits: Magdaléna Manderlová
Label:moin.bandcamp.com
Ostravská lo-fi písničkářka Moin Moin patří mezi velké naděje domácí alternativy. Je ovlivněná freak folkem, miluje Jeffa Buckleyho i Sonic Youth a vystupuje také s kapelou 17:13. Jako Moin Moin na sebe upozornila v roce 2014 sérií tracků vydaných přes Bandcamp. Aktuálně na ni navazuje novinkovým singlem Dawn obsahujícím dva tracky. Nahrála je na začátku února v Českém Krumlově a ještě za tepla je vyvěsila na internet. My si z dvojice skladeb vybíráme Sun And Moon.

MssingNo – Scope
Credits: MssingNo
Label: XL Recordings
Zdá se, že štafeta maskovaného britského producenta zatíženého na éterické samply a hlubokou basu (a jejich absolutně chytlavé kombinace) putuje po Burialovi a Zombym k dalšímu jménu. Tentokrát je jím dle všeho londýnský beatmaker MssingNo. Ten se v roce 2013 zničehonic přihlásil o slovo úchvatnou skladbou XE2, která naroubovala ostrovní tradici na zaoceánskou flow a stala se klimaxem klubových setů na další tři roky. Během nich se MssingNo až na pár neoficiálních remixů a produkcí pro jiné autory odmlčel – teď se ale stejně nečekaně jako kdysi vrací s dalším čtyřskladbovým EP Fones, tentokrát už pro velkou stáj XL Recordings. Svůj trademarkový zvuk zde dotáhl k ještě lepšímu finiši – a to není celé. S jeho epickou produkcí se totiž brzy setkáte i na nové desce Katy B.

Porches – Car
Credits: Aaron Maine
Label: Domino Records
Aaron Maine, který už nějakou dobu žije v New Yorku, platí spíš za nenápadného muzikanta, jeho aktuální album Pool je ale dokonalým příkladem klasického groweru. Z desky, která spojuje melancholický zpěv, minimalistické kytarové aranže a důmyslné harmonické postupy inspirované chillwavem, si vybíráme lakonicky nazvanou skladbu Car. Aaron Maine ve skladbě skutečně zpívá o svém vlastním autě, nezní to ale ani legračně, ani ironicky, naopak – posluchač má pocit, jako by nic důležitějšího v tu chvíli neexistovalo. O kapele Porches v budoucnu ještě stoprocentně uslyšíme, chytrých melancholických skladeb totiž není nikdy dost.

03565686.jpeg

James Supercave – Burn
Credits: James Supercave
Label: Fairfax Recordings
Jméno James Supercave na první pohled evokuje tajemného superhrdinu a podobně mysteriózní je i muzikant, který si tenhle pseudonym zvolil. Kromě toho, že právě na labelu Fairfax Recordings vydává svoji debutovou desku Better Strange, o něm nic moc nevíme – pilotní singl Burn ale prozrazuje hodně. Hladkou a dokonale rytmicky šlapající produkci čeří řezavé psychedelické kytary, které jsou skoro stejně výrazné jako Jamesův frackovský vokál. Takhle nějak má znít psychedelický indie rock s funkovými nebo soulovými kořeny. Pokud bude zbytek alba, které vychází už tento pátek, znít stejně zajímavě a chytlavě, možná budeme mít co dělat s jedním z nejzajímavějších debutů začátku roku.

Allie X – Old Habits Die Hard
Credits: Allie X
Label: self-released
Stoupající popová hvězda Allie X z Kanady, kterou můžete z rotace Radia Wave znát díky skvělé skladbě Catch, vydala loni dvojici úspěšných EP, na debutovou desku ale stále čekáme. Nakrmit svoji stále se rozšiřující fanouškovskou základnu se Allie X aktuálně snaží alespoň čerstvou skladbou Old Habits Die Hard, která patří k tomu nejlepšímu, co synthpopová retro vlna v poslední době zrodila. Allie X aktuálně předskakuje Troyi Sivanovi na jeho severoamerickém turné, takže můžeme čekat, že až takhle spolupráce skončí, vydání debutové desky se zase o něco přiblíží.

Conway – Sudden Dawn
Credits: Conway
Label: self-released
Zpěvačka Conway před dvěma lety vydala debutové EP přímo u Columbia Records, o dva roky později se už ale vrací do nezávislých vod. Se změnou souvisí i odlišný hudební přístup – Conway omezuje bombastičnost, nesází rozmáchlé syntezátorové hymny a místo toho se soustředí na pečlivě vystavěné a vygradované skladby stojící na výborné base a zpěvu, který občas koketuje i s rapem. Přesně takový je i aktuální singl Sudden Dawn, pomocí něhož Conway poutá pozornost ke svému novému eponymnímu EP.

Sheer Mag – Can’t Stop Fighting
Credits: Hart Seely
Label: self-released
Filadelfští Sheer Mag se, jak se na správnou indierockovou skupinu sluší, extra neobtěžují s dlouhohrajícími deskami. Momentálně mají na kontě dvě EP a před sebou nabité koncertní turné. Samostatně vydaný singl Can’t Stop Fighting je tak podle všeho na nějakou dobu to poslední, čeho se od skupiny dočkáme. Nějakou dobu se s ním ale vydržet dá – kontrast rozverných kytarových vyhrávek a naštvaného vokálu frontwoman Hart Seely je bezmála elektrizující, a přestože rockový kánon výrazně nenaruší, jako hitovka funguje výborně.

Frankie Cosmos – Sinister
Credits: Greta Kline
Label: Bayonet Records
O zpěvačce a skladatelce Gretě Kline, která vystupuje pod (hodně) uměleckým pseudonymem Frankie Cosmos, toho moc známo není – snad kromě toho, že společně s Aaronem Mainem z kapely Porches tvoří jeden z nejžhavějších partnerských párů indie celebrit. Zatímco Aaron Maine svoje nové album už vydal, Frankie Cosmos si ho schovává na začátek dubna. Desku Next Thing, kterou zdobí komiksová kresba od Meredith Wilson, propaguje singl Sinister. Ten může připomenout trochu cyničtější verzi zpěvačky Waxahatchee nebo high school kytarovou kapelu inspirovanou třeba takovými The Breeders.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio