NOVINKY: Blood Orange, Děti mezi reprákama, Yung Lean, Deerhoof a další kopyta

6. červenec 2016
Factory Radia Wave

V další várce novinek naposledy pozveme na Creepy Teepee, které začíná už v pátek a na kterém nás čeká třeba showcase labelu Bala Club - ten reprezentuje Uli K a hostující sad boy Yung Lean. Druhou skladbou propaguje chystanou desku Dominik Zezula aka Děti mezi reprákama, dojde na punkovější tvář Angel Olsen, ukázku ze skvělé Desky týdne od Blood Orange nebo třeba na dokonalý lo-fi pop osmdesátkového geeka Jaye Arnera.

Blood Orange - Best To You ft. Empress Of
Credits: Devonté Hynes, Lorely Rodriguez
Label: Domino
Aktuální deska multiinstrumentalisty, skladatele a zpěváka Devonté Hynese, který má za sebou působení v punkové kapele Test Icicles, releasy pod jménem Lightspeed Champion a který už několik let působí pod pseudonymem Blood Orange, momentálně schytává nadšené recenze. My si z alba Freetown Sound, které bývá srovnáváno s posledními opusy Kendricka Lamara nebo D’Angela, nasazujeme skladbu Best To You. V té s Hynesem zpívá Empress Of. Desce Freetown Sound se ještě budeme věnovat v rámci rubriky Deska týdne.

Děti mezi reprákama - Až se venku oteplí
Credits: Dominik Zezula
Label: Červený kůň
Slowcorový projekt a jedno z nejvýraznějších nových jmen na české scéně, kapela Děti mezi reprákama Dominika Zezuly, se momentálně chystá na letní turné v rozšířené sestavě, kterou obohatil třeba Ondřej Mikula aka Aid Kid. Současně ale pokračuje v propagování chystané nové desky, ze které jsme si před několika týdny nasazovali intenzivně gradující pilotní singl Punk de blonde. Druhá píseň, aktuálně pojmenovaný kus Až se oteplí, spoléhá spíš na jemný zvuk klavíru a klasickou Zezulovu vokální polohu někde mezi zpěvem a šeptem. Emoce jsou ale samozřejmě pořád výrazné.

Angel Olsen - Shut Up Kiss Me
Credits: Angel Olsen
Label: Jagjaguwar
Americká písničkářka Angel Olsen přitvrzuje a po étericky smutné skladbě Intern odtajňuje další píseň z chystané desky My Woman. Album, které by mělo navázat na velmi úspěšnou předchozí nahrávku Burn Your Fire For No Witness, tentokrát přibližuje prostřednictvím punkem nasáklé hymny Shut Up Kiss Me. Stejně jako v případě prvního tracku z desky je i tentokrát singl doprovázený působivým videoklipem.

Yung Lean & Uli K - Schemin
Credits: Uli K, Jonatan Aron Leandoer Håstad, Mechatok
Label: Year 0001
Už v pátek začne v Kutné Hoře nejambicióznější přehlídka současné hudby v podobě festivalu Creepy Teepee a jedním z největších taháků je showcase londýnského kolektivu Bala Club. Přední klubová klika, která hodně zručně spojuje tresillo rytmy s aktuální klubovým soundem a R&B nebo rapem, nedávno vydala na labelu Year 0001 debutovou kompilaci Bala Comp, Vol 1. Z releasu už si hrajeme track Ballin Like Messi, teď nasazujeme skvělé propojení Bala Clubu a rapového kolektivu Sad Boys v podobě tracku Schemin, ve kterém se potkává Uli K a sám Yung Lean. A Mechatok to produkuje.

Towkio - Tear Drop
Credits: Preston Oshita, Garren Langford
Label: self-released
Chicagský rapper japonského původu Towkio si pomalu získává pozornost i v silné konkurenci svého města. Nedávno se objevil na albu Chance The Rappera Coloring Book a na tento týden chystá vydání nového EPčka Community Service 2, které naváže na loňskou mixtape .WAV Theory. Mezi hosty budou figurovat Vic Mensa nebo Joey Purp. Kolekci propaguje svižná skladba Tear Drop, o jejíž beat se postaral producent Garren, který se také podepsal pod Coloring Book.

Smino - Lemon Pon Goose ft. Jean Deaux
Credits: Smino, Jean Deaux, Sángo
Label: Zero Fatigue, Downtown Records
Letošní léto zatím svědčí dancehallovým rytmům a dalším důkazem je skladba Lemon Pon Goose, za níž stojí rapper Smino ze St. Louise a chicagská zpěvačka Jean Deaux. Skladbu jim produkoval chicagský beatmaker Sángo. O Sminovi se zatím mluví jako o velkém objevu letošního roku, o což se postaralo hlavně EP blkjuptr vydané na začátku léta. Skladba Lemon Pon Goose nepochybně přileje do ohně dalších očekávání.

Metronome Blues - Lonely Sun
Credits: Rhys Braddock
Label: Full Moon
Původně sólový projekt v Čechách usazeného Novozélanďana Rhyse Braddocka (ex Gerda Blank) zrodil novou kapelu Metronome Blues, která vyznává hypnotické hlukové groovy. Trio na polovinu srpna chystá debutové album SIDES, které pokřtí o měsíc později na dvou koncertech v Praze a v Brně. Deska vyjde pod hlavičkou Full Moonu a první singl se jmenuje Lonely Sun.

Deerhoof - Learning To Apologize Effectively
Credits: Satomi Matsuzaki, John Dieterich, Ed Rodríguez, Greg Saunier
Label: Upset The Rhytm
Téměř přesně před rokem vystoupili v Praze, teď se vracejí s novým albem. Americká experimentálně rocková kapela Deerhoof má v určitých kruzích bezmála kultovním pověst, kterou si vysloužila svěžím spojováním bezelstného zpěvu, řezavých kytar a mathcorových vlivů. Na aktuální desce The Magic kapela, která příští rok oslaví už dvacet let existence, tenhle recept neopouští. Pořád to ale funguje - důkazem je skvělá píseň Learning To Apologize Effectively, která putuje do naší rotace.

Jay Arner - Like A Dracula
Credits: Jay Arner
Label: Mint Records
Z každé vteřiny nové desky kanadského písničkáře Jaye Arnera slyšíme jeho obrovské zalíbení v osmdesátkovém soundu kapel jako New Order nebo Smiths. Na albu Jay II, které logicky navazuje na debut Jay Arner z roku 2013, jde ale ještě o něco dál - hladký osmdesátkový sound narušuje lo-fi zurčení a především příjemně sarkastický vokál, který připomene obligátního Ariela Pinka nebo třeba skvělou letošní desku Setha Bogarta. Z desky si nasazujeme zasněnou upírskou hitovku Like A Dracula.

The Avalanches - Subways
Credits: Robbie Chater, James Dela Cruz, Tony Di Blasi
Label: Modular/Astralwerks/XL/EMI
Ještě před několika týdny to znělo jako utopie, teď už ale víme, že je to pravda. Kultovní australská kapela The Avalanches, která na desce Since I Left You přepsala pravidla samplování, opravdu vydá další album. Nahrávka Wildflower vyjde už tento pátek a my si do rotace k pilotnímu singlu Frankie Sinatra přidáváme další skladbu. Píseň Subways je nadnášená výraznou basou i lehkými smyčci a člověk má při jejím poslechu pocit, jakoby Since I Left You vyšlo teprve loni.

03634720.jpeg
autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio