NOVINKY: Blur, Twin Shadow, Drake, Passion Pit, Vložte kočku a další zvěřina

24. únor 2015
Factory Radia Wave

Novinky Radia Wave tentokrát ovládly orchestry: ústecká kapela Nauzea Orchestra ztišeně hledá dobro, zatímco americko-zélandská trojice Unknown Mortal Orchestra opěvuje tzv. multi-lásku. Trochu nepřátelské energie přisype rapper a zpěvák Drake, z vášně pro 80. léta minulého století se naopak vyznají extatici Passion Pit. Až doposloucháte, jděte ven. Padá černý sníh a Blur si to přejí.

Blur – Go Out
Credits: Damon Albarn, Graham Coxon, Alex James, Dave Rowntree
Label: Parlophone
Neuvěřitelných dvanáct let uběhlo od vydání posledního řadového alba Think Tank někdejších britpopových ikon Blur. Po sérii lamentů na počasí a nadějných prohlášení, která bral frontman Damon Albarn vzápětí zase zpátky, se fanoušci přeci jen dočkají: nové album The Magic Whip, které kapela nahrála v původní čtyřčlenné sestavě, vyjde 27. dubna. Pilotním singlem z novinky je nervní skladba Go Out, v níž to mezi Albarnovým ležérním frázováním a Coxonovou expresivní hrou na kytaru jiskří podobně jako v devadesátkách.

Drake – Energy
Credits: Matthew Samuels, Aubrey Graham
Label: OVO / Cash Money / Universal
Zapomeňte na dobu, kdy muzikanti pečlivě připravovali publikum na vydání svých desek: aktuálním trendem je vypouštět alba bez ohlášení. Po Beyoncé a U2 nás další ukázkou šokového marketingu zaskočil kanadský rapper Drake se svou novinkou If You’re Reading This It’s Too Late. Sám o ní mluví jako o mixtape, přesto se jí na iTunes prodalo za první tři dny jen v USA přes půl milionu kusů. My si ze čtvrté desky kanadského depresivního hédonisty vybíráme skladbu Energy, kterou mu produkoval jeho dvorní beatmaker Boi-1da.

Nauzea Orchestra – Der Sonnenstaat ft. La Petite Sonja
Credits: Ondřej Švandrlík, Ivo Mikšovský, Patrik Charvát, David Kolovratník, Jakub Švandrlík
Label: Červený kůň
(Kraut)rockový kvintet Nauzea Orchestra už několik let neodmyslitelně patří k ústecké umělecké scéně – kapela je ostatně spojena i s rozpuštěným a následně obnoveným Činoherním studiem. S třetím studiovým albem na sebe nechala čekat tři a půl roku, deska nazvaná Dobro ale konečně vyšla minulý týden. Po podzimním singlu Ideální muž si novinku od Nauzea Orchestra představíme ještě německy zpívanou skladbou Der Sonnenstaat, v níž hostuje La Petite Sonja z Kill The Dandies.

03323326.jpeg

Unknown Mortal Orchestra – Multi-Love
Credits: Ruban Nielson, Jake Portrait, Riley Geare
Label: Jagjaguwar
Mezi Novým Zélandem a USA je rozkročeno psychedelické trio Unknown Mortal Orchestra, které na svých dvou skvěle přijatých deskách (Unknown Mortal Orchestra a II) důvtipně míchalo kytary, elektroniku a R&B. Od poslední desky už uplynuly tři roky, a tak se Unknown Mortal Orchestra hlásí s novinkou. Bude se jmenovat Multi-Love, vyjde na konci května a s velkým předstihem ji už teď ohlašuje stejnojmenný delirický singl.

Passion Pit – Lifted Up (1985)
Credits: Michael Angelakos
Label: Columbia
Už 21. dubna se dočkáme třetí studiové desky Kindred amerických synthpopových věrozvěstů Passion Pit. Spolu se skladbou Where the Sky Hangs kapela aktuálně zveřejnila i euforický singl Lifted Up, v němž frontman Michael Angelakos svým typickým falzetem opěvuje krásu roku 1985. Extatická skladba – obracející se nejen textem, ale i soundem do nedávné minulosti – má potenciál stát se hitem letošních festivalových pódií a (středně velkých) arén.

Vložte kočku – Kroky II
Credits: Kryštof Kaplan, Cyril Kaplan, Jiří Konvalinka, Tomáš Kubín
Label: Landmine Alert / Polí 5
Po loňské bokovce Kaplan Bros. je kvarteto Vložte kočku znovu pohromadě a 1. března vydává novou desku Hedvika. Nahrávka podle kapely uzavírá volnou trilogii, která začala deskou Táta a pokračovala opusem SEAT (za něj Vložte kočku obdrželi trofej pro album roku na cenách Vinyla). Vložte kočku desku Hedvika – vydanou společnými silami Landmine Alert a Polí 5 – pokřtí poslední březnový den v pražském Paláci Akropolis a my vám z ní nabízíme první singl Kroky II.

02669275.jpeg

Yumi Zouma – Song For Zoe & Gwen
Credits: Kim Pflaum, Charlie Ryder, Josh Burgess
Label: Cascine
Velký novozélandský objev loňského roku – momentálně mezi Paříží a New Yorkem kmitající trio Yumi Zouma – jsme vám prostřednictvím písně Alena představovali už na podzim. Jejich nonšalantní nostalgický synthpop loni nadchl mnoho vlivných hudebních deníků a blogů, s úspěchem se setkalo jejich debutové EPčko a patřičný ohlas měla i společná koncertní show s hvězdnou Lorde. Trio v čele se zpěvačkou Kim Pflaum příští měsíc vydá své druhé EP, pojmenované lakonicky II, z něhož aktuálně vypouští singl Song For Zoe & Gwen, který jistě nadchne všechny vyznavače pastelového, zasněného popu.

Twin Shadow – I’m Ready
Credits: George Lewis Jr.
Label: Warner Bros.
Americký zpěvák a kytarista George Lewis Jr. alias Twin Shadow ze své chystané nové desky Eclipse postupně zveřejnil několik slibných singlů (mezi nimi i písně To The Top a Turn Me Up), my si ale do playlistu nasazujeme nejaktuálnější track I’m Ready, který potvrzuje myšlenku, že štědrý rozpočet Lewisova nového labelu Warner Bros. mu umožnil nebývalý rozlet. I’m Ready je masivní popová balada, která by svou vkusnou hymničností mohla v budoucnu ozdobit závěrečné titulky nejednoho filmového (melo)dramatu.

02911823.jpeg

PzH – Černý sníh
Credits: Mojmír Měchura, Eva Jaroňová, Pavla Kantorová, Petr Šprincl, Matyáš Dlab
Label: self-released
Audiovizuální projekt PzH z okruhu brněnské FaVU na sebe před třemi lety upozornil debutem Doom na kraji lesa a originálně zpracovanou slovenskou hymnou, která v Bratislavě pohoršila tamní politickou reprezentaci. Aktuálně se kolektiv připomíná split kazetou a digitálním releasem se spřízněnými slezskými I Love 69 Popgejů nazvaným Lidumil Heretik. Z brněnské strany si vybíráme apokalypticky chladné elektro skladby Černý sníh.

Jacco Gardner – Find Yourself
Credits: Jacco Gardner
Label: Polyvinyl
Holandský bard Jacco Gardner pohybující se na hranici psychedelického rocku a barokního popu před dvěma lety zabodoval svým trefně pojmenovaným debutem Cabinet of Curiosities. Gardner ale nedávno podepsal labelu Polyvinyl, u něhož chystá na 5. května vydání své nové ambiciózní kolekce Hypnophobia. Na album pak holandský zpěvák a multiinstrumentalista láká skvělým meandrujícím singlem Find Yourself, u jehož poslechu rozhodně chorobný strach z usnutí mít nemusíte.

Spustit audio