NOVINKY: Broken Bells, Sia, Disclosure, Tata Bojs, Drake & Future & další sondy

29. září 2015
Factory Radia Wave

V posledních zářijových novinkách budeme vydatně somatizovat s tajuplnou písničkářkou jménem Agu. Tata Bojs nám k tomu zavedou sondu, přičemž magnety dodají pro změnu britští Disclosure. Australská star Sia zazpívá na hranici sebeobětování o tom, jak se cítí naživu, zatímco nečekané lekce jazzu nám udělí duo Iyes. Rozdáváme hudební big rings!

Broken Bells – It’s That Talk Again
Credits: Brian Joseph Burton, James Mercer
Label: Columbia
Hvězdné duo Broken Bells, které tvoří zpěvák (a frontman kapely The Shins) James Mercer a hyperproduktivní producent Danger Mouse (momentálně Adele nebo Red Hot Chili Peppers), navazuje na své loňské album After The Disco novým singlem, jímž ohlašuje vydání koncertního filmu Broken Bells: Live At The Orpheum. Skladba It’s That Talk Again, které dominují masivní groovy, Mercerův éterický vokál a elastická basa, pokračuje v načaté linii galaktického diska, kde se taneční euforie potkává s podprahovou melancholií.

Tata Bojs – Sonda
Credits: Milan Cais, Marek Huňát
Label: Supraphon
Skupina Tata Bojs oslavila před dvěma roky 25 let své existence best of kolekcí Hity a city a do dalšího čtvrtstoletí vstoupí novou deskou. Bude se jmenovat A/B, vyjde 9. října a podle kapelníka Milana Caise půjde o „docela poslouchatelnou popovou desku“. Singlovou ochutnávku obstarává skladba Sonda, v níž zaznívají samply z komunikace letu kosmické lodi Apollo 13. Tata Bojs desku představí na podzimním turné, které bude mít celkem třináct zastávek.

03083219.jpeg

Disclosure – Magnets ft. Lorde
Credits: Ella Marija Lani Yelich-O’Connor, Howard Lawrence, Guy Lawrence
Label: PMR/Island
Bratři Lawrenceovi z britského elektronického projektu Disclosure mají za sebou rušný týden. V pátek měla premiéru jejich skladba pro Sama Smithe Writing’s On The Wall sloužící jako titulní track k nové bondovce Spectre a ve stejný den vydali i svoji druhou (zatím rozpačitě přijímanou) studiovou desku Caracal. O jejich postavení v rámci globálního popu hodně řekne seznam vokalistů, v němž najdete jména jako The Weeknd, Miguel, Nao nebo Lorde. Slavná novozélandská teenagerka zpívá na aktuálním singlu Magnets, který vás bude od zítřka přitahovat v naší rotaci.

The Mantles – Hate To See You Go
Credits: Michael Olivares, Virginia Weatherby, Justin Loney, Carly Putnam, Matt Bullimore
Label: Slumberland
Své třetí album přichystali na říjen američtí indiepopoví psychedelici a cyničtí optimisté The Mantles: ponese titul All Odds End, vyjde na labelu Slumberland a kapela už na něj lákala dvěma povedenými skladbami Doorframe a Police My Love. My pro vás ale vybíráme aktuální třetí singl Hate To See You Go, který opět chytře kombinuje hořkosladký kytarový retro zvuk à la Woods s lehkými punkrockovými přesahy.

Drake & Future – Big Rings
Credits: Aubrey Drake Graham, Nayvadius DeMun Wilburn, Leland Wayne
Label: Apple Music
V noci na minulé pondělí (21. září) vypustily rapové hvězdy Drake a Future společnou mixtape What A Time To Be Alive, jež suverénně míří na první místo amerického žebříčku. Pro atlantského rappera Futurea je to už čtvrté letošní album, zatímco pro jeho kanadského kolegu druhé (třetí desku plánuje Drake ještě do konce roku), přesto nejde o žádný kvalitativní výprodej. Jedinečnou chemii mezi oběma (v jádru velmi rozdílnými) rappery ― podpořenou masivní trapovou produkcí Lelanda Waynea (aka Metro Boomin) ― můžete okusit prostřednictvím singlu Big Rings, v němž se zejména Drake představuje v o poznání nasupenější poloze, než jsme u něho byli dosud zvyklí.

Hazel English – Fix
Credits: Hazel English
Label: self-released
V Oaklandu usazená australská písničkářka Hazel English během léta navnadila blogosféru dvěma relaxovanými, zasněnými skladbami, které prozrazovaly nevšední skladatelský talent. Definitivním potvrzením této skutečnosti je skladba Fix ―zamlžený melancholický otvírák zpěvaččina podzimního debutového EPčka.

Baeb Rxxth – STRP
Credits: Devon Craig Johnson, Nasimiyu Murumba
Label: Riot Act Media
Pozoruhodný newyorský projekt Baeb Rxxth (čti „babe ruth“), za nímž stojí multiinstrumentalista a producent Devon Craig Johnson a zpěvačka s napůl keňskými a napůl skandinávskými kořeny Nasimiyu Murumba, jsme si nedávno představili futuristickým afrofunkovým singlem Gutter. Svůj eklektický sound nyní dvojice rozvíjí na aktuálním (funkem, trapem i gospelem inspirovaném) singlu STRP, který je podle jejich vlastních slov „rýpnutím do povrchnosti newyorského ultra módního vědomí“. Debutového EPčka od Baeb Rxxth, které vyjde v půlce listopadu a ponese titul The OMW, se už popravdě nemůžeme dočkat.

Sia – Alive
Credits: Sia Kate Isobelle Furler, Tobias Jesso Jr.
Label: self-released
Australská zpěvačka a skladatelka Sia Furler se stala jednou z nejvlivnějších popových hvězd teprve v posledních letech, dávno předtím ale psala hity pro Kylie Minogue, Katy Perry, Britney Spears, Beyoncé nebo Rihannu. Její nejnovější skladba Alive se měla ostatně původně objevit na desce britské divy Adele, nakonec jde ale o pilotní singl Siiny netrpělivě očekávané desky This Is Acting, která bude složena výhradně z písní napsaných pro jiné interprety a z jiné než její osobní perspektivy. V refrénech hymnické balady Alive tentokrát Sia předvádí nadživotní vokální výkon na hranici (hlasivkové) sebedestrukce.

03161645.jpeg

IYES – Lessons
Credits: Josh Christopher, Melis Soyaslanova
Label: Love By Mistake
Popis každodenní mizérie ve vztahu i v práci už dlouho nezněl tak chytlavě jako v aktuálním (a dosud nejlepším) singlu Lessons britské dvojice IYES! První elektropopová lekce z nového EP Part Two, které duo vydává jen pár týdnů po Part One, je intimním trackem, v němž se k tradičně delikátním beatům, kytaře a vokálu Melis Soyaslanovy nečekaně přidává i jazzové piano.

Agu – Soma
Credits: Agu, Tomáš J. Holý
Label: Yannick South
Pod jménem Agu se skrývá tajemná pražská písničkářka pocházející z Polska. Svůj styl míchající folk, indie pop a psychedelii popisuje jako „zencore“ a k barevnosti její hudby přispívá i fakt, že zpívá polsky, anglicky i česky. Agu vystupuje ve dvojici s kytaristou Tomášem J. Holým a společně dali dohromady i debutové album Ke světlu. S financováním jí pomohli fanoušci a deska vyšla minulý týden na značce Yannick South. Skladba Soma, kterou si desku představíme, patří do kategorie těch anglicky zpívaných.

Spustit audio