NOVINKY: Cashmere Cat, Ba:zel, Kamaiyah, Hand Habits a tvoje ruce

3. leden 2017
Factory Radia Wave

První novinky roku 2017 jsou plné nových českých nadějí – do rotace se vrací Ba:zel, z Ústí nad Labem se dostavil indie one-man projekt Radical Miracle a debutuje i pražské synthpopové duo The Envlps. Už 13. ledna zahraje na narozeninách Radia Wave v MeetFactory beatmaker Danny L Harle a do rotace tak směřuje i jeho aktuální remix tracku od R&B hvězdy Tinashe. Další klíčová slova: kašmír, kočky a based god Lil B.

GEMS – Blow Out the Light
Credits: Lindsay Pitts, Clifford John Usher
Label: Carpark Records

Washingtonské popové duo Lindsay Pitts a Clifford John Usher minulý rok debutovalo s deskou Kill the One You Love u Carpark Records. Záliba v četbě Chucka Palahnuika jim stále zůstává, ostatně si od spisovatele vypůjčili úryvek pro název debutu. Citovat Palahnuika budou i letos, kdy se chystají navázat druhou deskou, na kterou aktuálně láká singl Blow Out the Light. Jde o skromné R&B, nasáklé intimní atmosférou ložnicového popu.

Kamaiyah – Niggas
Credits: Kamaiyah
Label: Interscope

Americká rapperka Kamaiyah je na scéně nováčkem, první desku A Good Night in the Ghetto vydala v březnu minulého roku a sklidila samé nadšené reakce, magazín Fact ji dokonce označil za rapovou desku roku 2016. Zdá se, že si jí nyní všiml i hudební průmysl, jelikož singl Niggas s g-funkovým beatem právě vyšel v péči major labelu Interscope Records. Kamaiyah v záplavě trapových klonů skutečně vyčnívá a vypadá to, že o ní ještě uslyšíme.

Ba:zel – Scene 7
Credits: Ewelina Chiu, Daniel Vlček
Label: self-released

Debutové album česko-polské elektronické dvojice Ba:zel nazvané eye draw(s) loni na české scéně zarezonovalo výrazným způsobem, Ewelina Chiu a Daniel Vlček s ním ostatně vyhráli i posluchačské hlasování naší exportní soutěže Czeching. Duo ale ani zdaleka nezpomaluje – v nejbližší době jej čeká vystoupení na prestižním showcaseovém festivalu Eurosonic v Nizozemsku a chystají se i na vydání nového EP. To teď propaguje čerstvý singl Scene 7 a právě ten putuje do naší rotace.

Hand Habits – Flower Glass
Credits: Meg Duffy
Label: Woodsist Records

03774252.jpeg

O hudbě se často říká, že je křehká, na málokteré skladby to ale opravdu sedí. Singl Flower Glass americké písničkářky Meg Duffy k nim ale bezesporu patří. Minimalistická indie folková meditace o plynutí času může na první poslech působit subtilně, ve skutečnosti je ale plná emocí a skryté energie. Hand Habits, jak zní písničkářčin hudební pseudonym, vydá debutové album už desátého února.

Tinashe – Superlove (Danny L Harle Remix)
Credits: Daniel Eisner Harle, Tinashe Jorgenson Kachingwe
Label: self-released

„Popová hudba je sama o sobě super-šílená,“ řekl britský producent Danny L Harle, pro kterého je pop jediná hudba dávající v dnešní moderní době smysl. „Vždycky jsem doufal, že ji posunu o kousek dál, k naprostému šílenství.“ Své služby tento producent spojovaný s kolektivem PC Music nabídl vycházející popové hvězdě Tinashe, když zremixoval její letní hitovku Super Love. Snad ji uslyšíme i na 11. narozeninách Radia Wave, kde Danny L Harle zahraje. Bude to jeho první vystoupení u nás.

Radical Miracle – Every Once in a While
Credits: Vladimír Němeček
Label: Yannick South

Ústecký label Yannick South, na kterém většinou vychází jen desky Houpacích koní, se rozšířil o další jméno. Je jím one-man indie-popový projekt Vladimíra Němečka s názvem Radical Miracle. Tento děčínský multiinstrumentalista právě vydal první EP Out of Your Sight, které se nahrávalo v Tajnym studiu a produkoval ho bývalý člen Houpáčů Jan Brambůrek.

Lil B x Metro Boomin – My House
Credits: Brandon McCartney
Label: self-released

6 let trvalo, než se americký rapper Lil B a samozvaný Based God rozhoupal a konečně dotáhl očekávaný mixtape Black Ken do konce. Alespoň to slíbil prostřednictvím svého twitterového účtu v druhé polovině prosince. Prozradil, že největší inspirací pro nahrávku byl jiný rapper, Puff Daddy. Prvním trackem z mixtape je My House, který produkoval atlantský trapový inženýr Metro Boomin.

Cashmere Cat – Throw Myself a Party ft. Starrah, 2 Chainz & Tory Lanez
Credits: Magnus August Hoiberg
Label: Mad Love / Interscope

Norský elektronický producent Cashmere Cat už dávno pronikl z klubového undergroundu do popového overgroundu a jeho debutové album Wild Love by to mělo definitivně stvrdit. Vydání v roce 2016 deska nestihla, místo ní Cashmere Cat vypustil v poslední den starého roku alespoň „silvestrovský“ singl Throw Myself a Party, v němž hostují americké hvězdy Starrah, 2 Chainz a Tory Lanez. Na albu kromě nich budou ke slyšení i The Weeknd, SOPHIE nebo Sia.

Sohn – Conrad
Credits: Christopher Taylor
Label: 4AD

03222808.jpeg

Ve Vídni usazený anglický producent Sohn odstartuje nový rok s deskou. Jeho druhá řadovka Rennen je nachystaná na příští týden a Sohn s ní naváže na tři roky starý debut Tremor, který míchal elektroniku, R&B a ambient. Singl Conrad, který desku propaguje, se nese v pro něj typických zadumaných náladách. Album vychází na 4AD.

The Envlps – Envelopes
Credits: Seif Gouta, Jakub Tranta, Sophie Eberhardt
Label: https://theenvlps.bandcamp.com/

Pražské synthpopové trio The Envlps si dalo k Vánocům dárek v podobě debutového EPčka Cloud. V čele The Envlps stojí rodák z Tunisu a rockový světoběžník Seif Gouta, usazený už pár let v Praze, kterého můžete znát třeba z projektu Space Phone Booth. S novou kapelou chce prozkoumávat „zakalené myšlení a zkreslené vnímání nás samotných a věcí kolem nás“. Jak se jim to daří, posuďte na skladbě Envelopes, která dala projektu jméno.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio