NOVINKY: Charli XCX a Lil Yachty, Acute Dose, Run The Jewels a další bling-bling

2. listopad 2016
Factory Radia Wave

V nové várce ještě teplých novinek v rotaci Radia Wave nechybí halloweenské kolabo mezi Charli XCX a naším milovaným rapperem Lil Yachtym nebo třeba zadumaný psychedelický pop autorky naší desky týdne Carly Dal Forno. Hodně napjatě očekáváme třetí album Run The Jewels a poutáme na něj prvním singlem, kromě starých známých ale objevujeme i nová jména – třeba českou kytarovku Acute Dose. Další nové jméno přichází i ze Švédska – elektropopovému duu Death Team prorokujeme velkou budoucnost.

Charli XCX – After The Afterparty feat. Lil Yachty
Credits: Charlotte Emma Aitchison, Miles Parks McCollum
Label: Warner Music
Halloweenských tracků a videoklipů jsme byli letos celkem ušetřeni, jeden ale přesto o víkendu rozčeřil popové vody – britská zpěvačka Charli XCX se dala dohromady s atlantským rapperem Lil Yachtym a společně vypustili do světa ultrapopový hit After The Afterparty. Songu samozřejmě nechybí ani půvabný strašidelný videoklip, ve kterém mimo jiné vystupuje i futuristický producent a spolupracovník Charli XCX Sophie – tedy alespoň jeho uříznutá hlava.

Carla Dal Forno – You Know What It’s Like
Credits: Carla dal Forno
Label: Blackest Ever Black
V Berlíně usazená Australanka Carla Dal Forno patří k nejčerstvějším akvizicím labelu Blackest Ever Black, na kterém v těchto dnech vydává svoje debutové album You Know What It’s Like. Deska, která je naší aktuální deskou týdne, překračuje hranice mezi post-punkem, psychedelickým popem i zamlženým dubovým zvukem a jako celek působí hodně opojně. My si do rotace zařazujeme titulní skladbu.

Death Team – Messed Up
Credits: Johen Rafael Tilli, Mayka Edd
Label: Warner Music
Až začne švédské duo Death Team okupovat všechny evropské hitparády, asi se nebude nikdo divit – jejich svěží elektropop, mezi jehož fanynky se počítá třeba i Charli XCX, překypuje seběvědomím, silnými melodiemi i náznaky rapu a jejich debutová deska bude rozhodně velkou událostí. Zatím posledním trackem dvojice, která mezi své inspirace počítá třeba kolektiv Odd Future, je hitovka Messed Up.

Matt Kivel – Velveteen
Credits: Matt Kivel
Label: Driftless Recordings
Bezmála hodinu a půl trvající deska písničkáře Matta Kivela Fires On The Plain patří k nejvýraznějším podzimním releasům na poli indie folku – svědčí o tom i seznam hostů, mezi kterými nechybí Robin Pecknold z Fleet Foxes nebo třeba Bonnie „Prince“ Billy. Matt Kivel je ale silný i v momentech, kdy zpívá sám, jako je tomu v ústřední skladbě Velveteen. Na té Kivel opouští introspektivní folkovou estetiku a vypravuje se spíš někam za Ducktails nebo Real Estate.

Run The Jewels – Talk To Me
Credits: Michael Render, Jaime Meline
Label: Adult Swim / Mass Appeal / RED
Třetí pokračování ságy Run The Jewels je na spadnutí. Dvojice Killer Mike a El-P nám dala dva roky na vydechnutí, novinka RTJ3 by ale měla vyjít ještě do konce letošního roku. První track z aktuální desky Talk To Me vypustili minulý týden přes singlový program webu Adult Swim a nabízí crossover mezi starým soundem RTJ a něčím úplně novým.

Acute Dose – First Rap
Credits: David Pšeníček
Label: Červený kůň
O brněnské kytarovce Acute Dose se s oblibou mluví jako o kapele, která se přiznaně inspiruje zvukem Velké Británie, v případě skupiny vedené Davidem Pšeníčkem ale nejde jenom o bonmot do tiskových zpráv. V singlu First Rap jako by se potkával King Krule s post-punkem osmdesátých let. Debutové album, které vyjde díky labelu Červený kůň, by mohlo být velkou událostí. Acute Dose budeme samozřejmě dál sledovat.

Sonder – Too Fast
Credits: Brent Faiyaz, David Patino, Atupele Ndisale
Label: Escape Tracks
Zpěvák Brent Faiyaz a producenti Dpat a Atu se údajně potkali na internetovém blogu, kde tak dlouho debatovali o hudbě, až se rozhodli založit společnou kapelu. Jak dokazuje skladba Too Fast, shodnou se na lásce k psychedelickému soulu a R&B a hiphopovým beatům. Největší „fame“ z tria zatím posbíral producent Dpat, který už má na kontě nominaci na Grammy za track Remember You od Wize Khalify.

Allison Crutchfield – Dean’s Room
Credits: Alllison Crutchfield
Label: Merge Records
Allison Crutchfield vstoupila na scénu coby členka indie punkové sourozenecké dvojice P.S. Eliot, jejichž kompletní diskografie před několika týdny vyšla v reedici. Po zániku kapely se ale obě sestry vydaly vlastní cestou – Katie založila projekt Waxahatchee a Allison teď vystupuje pod svým vlastním jménem. Jak je slyšet na singlu Dean’s Room, Allison Crutchfield do svého zvuku přimíchala i osmdesátkové synťáky, euforie a cit pro chytlavý refrén ji ale neopouštějí ani na sólové dráze.

Bumfrang3 – Ve hvězdách
Credits: Bumfrang3
Label: Silver Rocket / Sakraphon
Psychedlické trio Bumfrang3 letos zrekapitulovalo deset let své existence digitálním albem The Rest of bumfrang3. Teď ale už hledí do budoucnosti a nejbližším milníkem je nové album Vidim, o jehož vydání se společnými silami postarají Silver Rocket a Sakraphon. Deska vyjde ještě letos, první ochutnávkou je skladba Ve hvězdách, k níž vzniklo i povedené animované video od Palmy ze spřízněných Leto.

Bossie – A Lot Like Love
Credits: Anne Douris
Label: self-released
Kanadská zpěvačka Anne Douris se v našem playlistu usadila téměř přesně před rokem, a to díky singlu Tell It All. Na ten teď v Torontu usazená skladatelka navazuje dalším trackem A Lot Like Love. Skladba je opět postavená na přitažlivé kombinaci synth popu a rockových motivů. Dlouho očekávaná debutová deska nazvaná Not Pictured by měla vyjít začátkem příštího roku.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio