NOVINKY: Charli XCX, Bulp, Jacques Greene, Forest Swords a další meče

14. březen 2017
Factory Radia Wave

Další březnové várce novinek vévodí anglická hvězda Charli XCX, která má aktuálně na kontě mixtape Number 1 Angel – ten probíráme v rubrice Deska týdne a track Babygirl s hostující Uffie míří do naší rotace. Přidává se i slovenský elektronický objev Bulp, americká rapperka K. Flay, český hiphopový kolektiv Podpultura nebo dlouho očekávané debutové album Jacquese Greena.

Podpultura – Dr. Giger
Credits: Acid Prince, Gruzo, JPQ
Label: Post-label
Domácí hiphopový kolektiv Podpultura na sebe upozornil na konci loňského roku na producentské desce Karaoke Tundry Futurologický kongres. Existují sotva rok a na příští měsíc chystají Acid Prince, Gruzo a JPQ svoje debutové EPčko Labyrint. Skladbou Dr. Giger přispěli na mezinárodní kompilaci X Change, o kterou se postaralo internetové vydavatelství Post-label.

IDER – Face On
Credits: Megan Markwick, Lily Somerville
Label: Aesop
Začínající duo Ider teprve debutuje EPčkem nazvaným Gut Me Like An Animal, už jejich domovský label ale naznačuje, že svými ambicemi míří vysoko – značka Aesop je totiž domovem třeba pro zpěvačku TĀLĀ nebo producenta SOHNA. Na rozdíl od nich jsou Megan Markwick a Lily Somervile o něco přímočařejší a svým zvukem atakují hranice mainstreamového elektro popu.


The Boy Least Likely To – Follow Your Heart Somewhere
Credits: Pete Hobbs, Jof Owen
Label: Too Young To Die
Před dvanácti lety působilo tehdy debutující anglické indie popové duo jako zjevení – infantilní popěvky spojené s animovanými klipy vypadaly místy až parodicky, refrény ale zároveň měly velkou melodickou sílu a připomínaly to nejlepší z tradic severského písničkářství. Cesta, po kterou se kapela vydala, se za tu dobu vůbec nezměnila – jejich aktuální singl Follow Your Heart Somewhere z chystaného pátého alba je pořád především výborně fungující a optimistický indie popový hit. Kapela si zkrátka svůj život nekomplikuje, což je někdy dobře.

B Boys – Energy
Credits: B Boys
Label: Captured Tracks
Brooklynská punková kapela se vepsala do povědomí fanoušků indie kytar třeba společným turné s Parquet Courts, na rozdíl od svých kolegů je ale ještě o něco ostřejší a přímočařejší. Jejich aktuální singl Energy nemohl být pojmenovaný trefněji – miniatura s ostrými kytarami a štěkavým vokálem vzdáleně upomíná třeba na math-rockové postupy, rozhodně ale nejde o nic složitého. Do své hudby navíc zapracovávají i kousavý humor, jak ostatně napovídá název celé desky Dada.

K.Flay – High Enough
Credits: Kristine Meredith Flaherty
Label: Night Street / Interscope Records
Americká rapperka K.Flay je talent, který čeká na objevení. Ve své hudbě míchá vlivy rapu, indie rocku nebo elektroniky a dlouhé roky vydávala mixtapes. Po oficiálním debutu Life as a Dog se na tři roky odmlčela, na začátku dubna ale čekání fanoušků skončí, protože K. Flay vydává své druhé studiové album Every Where Is Some Where. Aktuálním singlem z desky je skladba High Enough, která chce být antitezí „feťáckých“ rapových hitů. „Nepotřebuju drogy, už jsem dost sjetá, protože mám tebe,“ zpívá se v refrénu.

Forest Swords – The Highest Flood
Credits: Matthew Barnes
Label: Ninja Tune
Liverpoolský producent Matthew Barnes, kterého jsme mohli naživo vidět třeba i v Praze nebo katovickém festivalu Off, výrazně zatřásl světem experimentální elektroniky už v roce 2010, kdy vydal debutové EP Dagger Paths. O něco později na regulérním debutu Engravings definoval vlastní estetiku, která se pohybuje někde mezi hauntologickou elektronikou, post-rockem a hip hopem. Forest Swords, jak si Barnes říká, teď míří ještě výš. Novou desku chystá na kultovním labelu Ninja Tune a pilotní singl The Highest Flood hodně slibuje. Barnes sice svůj zvuk neopustil, docela výrazně jej ale posouvá ještě dál. Ani tentokrát nechybí typicky rozsekané vokální samply.

Jacques Greene – True ft. How To Dress Well
Credits: Jacques Greene, Tom Krell
Label: Lucky Me
Po šesti letech vydávání singlů a EPček se kanadský producent Jacques Greene konečně dopracoval k dlouhohrající desce. Jmenuje se Feel Infinite a vyšla v pátek na kultovní značce LuckyMe. Ve futuristické elektronice s výlety do R&B a trapu se proplétají lidské hlasy jen jako samply, výjimkou je skladba True, kterou s ním natočil Tom Krell alias How To Dress Well. Oba hudebníci se už potkali před čtyřmi lety ve skladbě On Your Side ze stejnojmenného EPčka.

Bulp – On The Run
Credits: Samo Štefanec, Jana Štefancová
Label: Deadred / Starcastic
Slovenský elektronický producent Bulp získal v roce 2015 prestižní ocenění Radio_Head Award v kategorii Objev roku a definitivně se tak připojil ke svým oceňovaným mladým kolegům jako je Jimmy Pé, Pjoni nebo Ink Midget. Aktuálně vydává nový singl On The Run, který by podle jeho vlastních slov měl mít výraznější příběh a vnitřní vývoj. Na novém tracku Samo Štefance zpívá jeho sestra Jana a je předzvěstí dlouhohrající desky jménem Yrsa. Ta vyjde 10. dubna.

Charli XCX – Babygirl ft. Uffie
Credits: Charlotte Emma Aitchison, Anna-Catherine Hartley
Label: Asylum Records
Nový release anglické popové hvězdy Charli XCX nazvaný Number 1 Angel se tváří jako mixtape, jde ale jenom o ústupek zpěvačky vůči labelu Asylum Records – jinak jde o regulérní album, které aktuálně probíráme v rubrice Deska týdne. Ultimátní popová nahrávka v produkci A.G. Cooka, Dannyho L Harleho nebo Sophieho je napěchovaná optimistickými hitovkami a celou řadou pozoruhodných hostů. Kromě R&B talentu Abry se na albu objevuje třeba zpěvačka Uffie a právě track Babygirl s jejím featuringem putuje do naší rotace.

Jay Som – Baybee
Credits: Melina Duterte
Label: Polyvinyl
Na debutovou desku sanfranciské písničkářky Jay Som už jsme dvěma singly upozorňovali loni, album Everybody Works je ale tak výrazné, že si zaslouží ještě třetí zářez. Tím je singl Baybee doprovázený civilním sněžným klipem, který můžeme číst i jako lehce ironickou narážku na Migos a jejich T-Shirt. Hudba je ale samozřejmě úplně jiná – rozkročená mezi shoegazem, folkem a indie rockem, Jay Som vyniká ve schopnosti na ploše několika málo minut vystavět naprosto uvěřitelný a dýchající písničkový svět, do kterého se budete rádi vracet. Jay Som má klidně šanci být pro rok 2017 tím, čím byla loni Mitski – naprosto nepřehlédnutelným talentem a indie rockou nadějí.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio