NOVINKY: Childish Gambino, Světlo, Fresh Out Of The Bus a další ikarusy

13. prosinec 2016
Factory Radia Wave

Letošek nabídl obrovskou porci výborných nahrávek černé hudby a zdá se, že tahle nadílka ještě nekončí: do rotace totiž putuje track z nové desky Childish Gambina nebo nerdská rapperka Sammus. Melancholický kytarový pop reprezentuje Jay Som, ze Slovenska se svou novinkou přispěchali kytaroví Fresh Out Of The Bus a ze Slezska letos založená kapela Světlo. Elektroniku plnou tanečních samplů obstarávají Demdike Stare, kteří mají na kontě i naši aktuální desku týdne. A to bude.

Jax Jones – You Don’t Know Me ft. RAYE
Credits: Jax Jones, Raye
Label: Polydor Ltd.

Anglický producent a držitel ceny Grammy Jax Jones v minulosti spolupracoval třeba s rapperem Vicem Mensou nebo Mnekem, teď se dal dohromady se zpěvačkou Raye – tu jsme si ve vysílání Radia Wave letos představovali prostřednictvím skvělého popového singlu I, U, Us. Jejich společná skladba You Don’t Know Me, opatřená příjemným cereálním videoklipem, zní ale trochu jinak: kromě hlasu tu má hlavní slovo rovný housový beat.

Jay Som – Turn Into
Credits: Melina Duterte
Label: Polyvinyl

Sanfranciskou písničkářku Jay Som už jsme si v novinkách uváděli pomalejším singlem I Think You’re Alright, balancujícím někde mezi slowcorem a devadesátkovými kytarami. Nový track Turn Into je pojmenovaný stejně jako debutové album, které teď vyšlo u labelu Polyvinyl a je o něco veselejší. Melancholie sice pořád zůstává, celkový feeling je ale spíš smířený a uklidněný – třeba tak jako u Ducktails nebo Real Estate.

Clap! Clap! – Nguwe feat. Bongeziwe Mabandla
Credits: Cristiano Crisci, Bongeziwe Mabandla
Label: Black Acre

03761773.jpeg

Na oslavě desátých narozenin Radia Wave letos v lednu v MeetFactory vás samozřejmě nejvíc roztančil Omar Souleyman, ani předskakující italský producent Clap! Clap! se svou kombinací afrických rytmů a aktuální elektroniky rozhodně neudělal ostudu. Cristiano Crisci, jak zní producentovo pravé jméno, chystá na únor příštího roku druhou dlouhohrající desku A Thousand Skies a už teď z ní na ukázku vypouští track Nguwe s hostujícím zpěvákem Bongeziwe Mabandlou.

Maddy Jane – Drown It Out
Credits: Maddy Jane
Label: self-released

Australská indie rockerka Maddy Jane bývá přirovnávána ke slavnější Courtney Barnett a rozhodně to dává smysl – obě jsou energické, dravé a zároveň schopné nadhledu a jízlivého tónu v hlase. Maddy Jane aktuálně vydává singl Drown It Out, a pokud se jí podaří zachovat stejnou míru chytlavosti na dlouhé desce, není důvod, proč by nemohla být stejně úspěšná jako její krajanka.

Palastic – Eat You Up ft. LissA
Credits: Sebastian Keerl, Philipp Pichler, LissA
Label: Good Life Music

Producentské duo Palastic z Vídně má za sebou zatím jen pár singlů, které posbírali v roce 2016, o žádné nováčky ale rozhodně nejde. Dříve totiž působili pod hlavičkou Naked Fish na dubstepové scéně, jako Palastic by ale rádi dělali přece jen o něco klidnější hudbu. Aktuální singl Eat You Up, v němž hostuje německá zpěvačka LissA, směřuje spíše k downtempu.

Fresh Out Of The Bus – Rats
Credits: Martin Zaujec, Michal Eichler, Tom Lobb
Label: freshoutofthebus.bandcamp.com

Trio Fresh Out Of The Bus ze slovenské Nitry se vrací přesně po roce od eponymního EPčka. Zatím je z toho jen singl, který se jmenuje Rats a míchá zvonivé indie rockové kytary s postrockovou atmosférou. Ke skladbě vznikl i videoklip. O zvuk singlu se postaral Drew Thomas z nashvillského studia Sage Audio.

Sammus – Comments Disabled
Credits: Enongo Lumumba-Kasongo
Label: Don Giovanni Records

03761777.jpeg

Bývalá učitelka, doktorandka a mimo jiné i producentka Sammus patří k nejvýraznějším hlasům nerdského rapu nebo taky nerdcoru a důkazem toho je i aktuální singl Comments Disabled z desky Pieces In Space. Do hypnotického oldschoolového beatu rapuje Sammus o internetových diskuzích, osobních útocích v kyberprostoru anebo třeba o kauze Gamergate.

Světlo – Interpol
Credits: Světlo
Label: MMM

Kapela Světlo, která je pevnou součástí slezské scény sdružené kolem labelu MMM, svoji debutovou desku natočila v červenci ve studiu Stereo Mysterio a vyjít by měla co nevidět – a to i na vinylu. Ještě před vydáním alba, na které teď láká první singl Interpol, stihla kapela odjet několik koncertů se spřízněnou kapelou Planety. To taky naznačuje, kam je zvukově zařadit.

Childish Gambino – Have Some Love
Credits: Donald Glover, Chris Hartz, Sam Sugarman
Label: Glassnote Entertainment

Novou deskou Awaken, My Love! překvapil rapper Childish Gambino všechny své fanoušky. Nahrávka čerpá z odkazu funku a psychedelického soulu a je zvukově hodně vzdálená jeho předchozím deskám Because The Internet a Camp. Album – z něhož si vybíráme skladbu Have Some Love – sklízí pochvalné recenze a bodovalo na čísle pět amerického žebříčku. Donald Glover alias Childish Gambino s ní tak zakončuje úspěšný rok své kariéry, kdy vyrazně bodoval s autorským sitcomem Atlanta.

Demdike Stare – Overstaying
Credits: Sean Canty, Miles Whittaker
Label: Modern Love

02762243.jpeg

V minulosti se zaměřovali spíš na temný ambient a experimenty, teď je manchesterské duo Sean Canty a Miles Whittaker o něco přístupnější. Pod hlavičkou svého projektu Demdike Stare vydávají první album po čtyřleté přestávce a nahrávka Wonderland se opravdu poslouchá snad nejsnadněji z celé jejich diskogragie. Je plná samplů, odkazů na dancehall, techno nebo jungle a na jejich poměry nezvykle taneční. Do rotace putuje poslední track Overstaying.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio