NOVINKY: Club Chai, Ink Midget, Priests, Future Islands a další útvary

7. únor 2017
Factory Radia Wave

Asi nejočekávanější návrat do novinek slaví Future Islands v čele s talentovaným (a teatrálním) tanečníkem Samuelem Herringem. Dostalo se ale i na klubovou elektroniku a to jak slovenskou (Ink Midget), tak americkou (Club Chai). Kapela Fufanu představuje další novou naději na nebývale plodné islandské scéně, producentka Astronautica zase reprezentuje Turecko a tamní nově založený label Drug Boulevard. Nemohli jsme opomenout ani pobožným saxofonem vyzbrojenou post-punkovou senzaci Priests. První únorové novinky = sonické hry bez hranic.

Future Islands - Ran
Credits: Samuel Herring, Gerrit Welmers, William Cashion
Label: 4AD

Taneční pohyby frontmana Samuela Herringa způsobily v roce 2014 malou virální senzaci, podařená byla ale celá deska Singles. Bartimolská synth-popová kapela se na tohle album chystá navázat v pořadí už pátou nahrávkou The Far Field a už teď je jasné, že bude opět plná nekomplikovaného, ale stejně tak i chytrého a chytlavého písničkářství. Do rotace putuje první singl Ran a až na začátku dubna album vyjde, budeme se mu samozřejmě náležitě věnovat.

Moro - Ezra Entrena El Bumbum (Moro Midflight Edit)
Credits: Daniel Lopatin, Moro
Label: Club Chai

Na scéně (post)klubové hudby momentálně těžko najdete zajímavější a aktuálnější kolektiv, než oaklandský Club Chai - o skupině sdružené kolem producentek foozool a 8ULENTINA a o jejich aktivitách byla ostatně řeč v posledním díle Echa Adély Sobotkové, kde jste mohli slyšet i autorský mix první jmenované. Club Chai se teď dostává i do pravidelné rotace Radia Wave a to prostřednictvím skvělého editu tracku Ezra od Oneohtrix Point Never, který zremixoval Moro. Track vyšel na debutové kompilaci Club Chai Vol. 1, kterou si můžete za dobrovolný poplatek stáhnout z Bandcampu. A my vám to samozřejmě doporučujeme. Hodně.

Fufanu - Liability
Credits: Kaktus Einarsson, Guðlaugur Einarsson, Erling Bang
Label: One Little Indian

Islandská kapela Fufanu je, podobně jako Björk, spjatá s londýnským labelem One Little Indian, kde momentálně vydává druhou desku Sports. Narozdíl od Björk je ale kapela podstatně přímočařejší. V singlu Liability, ve kterém připomínají fanouškům, že v současné chaotické době plné plíživého zla nesmí mlčet, kombinují synth pop s post-punkovými vibes. Album sbírá nadprůměrné ohlasy, zdá se tedy, že máme před sebou další kapelu, která se z Islandu bez problému vydá do velkého hudebního světa.

Astronautica - Reasons
Credits: Astronautica
Label: Drug Boulevard.

Založit vlastní DIY label, shromažďovat na něm sobě blízké hudebníky a hudebnice a pomocí internetu je šířit do světa - na tom není nic zvláštního. O něco pozoruhodnější ale je, když se o to někdo pokouší v zemí zmítané politickými represemi a teroristickými útoky. Přesně to totiž dělá Kubilay Yigit, zakladatel tureckého labelu Drug Boulevard. Aktuálně vydává mezinárodní debutovou kompilaci Entering Drug Boulevard pomocí níž chce do země, která se dosud vzpamatovává z tragického bombového útoku s 39 mrtvými v hudebním klubu, přinést to, co jí chybí, tedy zasněnost a uvolněnost dream popu. My si z kompilace vybíráme do rotace losangeleskou beatmakerku a zpěvačku Astronauticu a její vzdušný track Reasons.

Priests - Suck
Credits: Priests
Label: Sister Polygon Records

Washingtonská kapela Priests vzbudila svým debutovým albem Nothing Feels Natural letos asi zatím největší pozdvižení na scéně post-punku a indie rocku a to i přesto, že existuje už pět let. Debut každopádně takhle skupina vycházející z kořenů hnutí riot grrrl neuspěchala a na výsledku je to slyšet - kromě klasických kytar totiž Priests do svého zvuků míchají i saxofon. Devadesátkovou českou alternativu to naštěstí vůbec nepřipomíná. Místo toho máme před sebou hodně svěží debut, kterému se budeme co nevidět věnovat i v recenzi. Do rotace dáváme závěrečný track desky Suck.

Ink Midget - Luvly Rituals
Credits: Adam Matej
Label: Mäss

Slovenský producent Ink Midget proslul především coby součást dvojice Ink Midget & Pjoni s Jonatánem Pastirčákem, která spolu v této sestavě pravidelně předvádí výbušné DJské sety. Autorsky už jsou ale dávno rozdělení - Jonatán Pastirčák se věnuje svému projekt Isama Zing a Ink Midget nedávno vydal nové EP Send Help na labelu Mäss. Mezi čtyřmi tracky najdeme i remix producenta Why Be, my si ale do rotace nasazujeme track Luvly Rituals opatřený nenápadným tzv. trojičkovým rytmem.

Cold Cold Nights - Never
Credits: Jakub Jirásek, Štěpán Oves, Kryštof Knapp, Daniel Došek
Label: Black Pear Label

V Praze usazený talentovaný písničkář J (Jakub Jirásek) oznámil konec svého projektu, ale není nutné smutnit, místo sólové kariéry se totiž postavil do čela kvarteta Cold Cold Nights. V březnu s ním vydá dlouho očekávané album (The) Last Summer. Povedenou nahrávku, kterou vypustí přes vlastní label Black Pear, si představíme skladbou Never.

Au/Ra - Kicks
Credits: Au/Ra
Label: Loudmouth Music

Zpěvačka Au/Ra je na nejlepší cestě stát se další velkou hvězdou indie synth popu. Její první singl, minimalistický track Concrete Jungle, už slyšely více než čtyři miliony posluchačů a druhá skladba na tom možná bude ještě lépe. Všechno je na svém místě: Au/Ra zpívá o tom, čemu posluchači rozumějí, totiž o vztazích a sledování televizních seriálů, dělá to navíc za doprovodu masivnější produkce, která připomene debutovou desku Lorde. Uvidíme, co se z toho vyklube, track Kicks se každopádně probojoval až do rotace.

Vince Staples - BagBag
Credits: Vincent Staples
Label: Def Jam Recordings

2014 - EPčko Hell Can Wait, 2015 - album Summertime '06 a vloni EPčko Prima Donna. Na letošní rok by podle této rovnice měl rapper Vince Staples znovu připravit dlouhohrající desku. Možnou předzvěstí nové desky je singl BakBak, který Staples vypustil minulý týden. Slouží také jako připomínka, že mladý rapper vyráží na svoje první velké turné po severní Americe nazvané Life Aquatic.

03414111.jpeg

Abronca - Chegando De Assalto
Credits: Leo Justi, Allan Felix
Label: Heavy Baile Funk

Brazilský styl baile funk žije a v posledních letech se posouvá k tvrdším beatům i fúzi s americkým trapem. A čeká na první mezinárodní hvězdy. Klidně by se jimi mohlo stát dívčí trio Abronca dříve známé jako Pearls Negras. Jejich aktuální singl nese název Chegando De Assalto, o produkci se postaral klasik "heavy baile funku" Leo Justi, na jehož labelu stejného jména track vyšel.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio